10 تا از مفیدترین دانه‌های جهان (1)

شروع موضوع توسط Nazanin ‏3/9/15 در انجمن خواص مواد غذایی

  1. Nazanin

    Nazanin Moderator عضو کادر مدیریت

    ارسال ها:
    16,244
    تشکر شده:
    60
    امتیاز دستاورد:
    38
    دانه‌ها از جمله مغذی‌ترین و مقوی‌ترین مواد غذایی هستند که دارای خواص متعدد و بی‌شماری می‌باشند...


    2fa91141baded2bf45172f70365c238f.jpg


    دانه‌ها داری رنگ، شکل و اندازه‌های متفاوتی هستند. دانه در حقیقت جنین یک گیاه است که سرشار از مواد مغذی می‌باشد. یک گیاه زمان بسیاری را برای تولید دانه صرف می‌کند. به همین علت دانه‌ها سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌ها، روغن‌های ضروری و ... هستند. نمونه‌هایی از دانه‌ها عبارت‌اند از تخمه کدو، تخمه هندوانه، تخمه آفتابگردان، شاهدانه، کنجد و ... . طی دو مقاله شما را با 10 تا از سالم‌ترین دانه‌ها بر روی کره زمین آشنا می‌کنیم. دانه‌ها، مغزهای روغنی و حبوبات از جمله مقوی‌ترین و مغذی‌ترین مواد غذایی می‌باشند. دانه‌ها همچنین دارای مقادیر فراوانی کالری هستند. از بسیاری از دانه‌ها روغن استخراج می‌شود، بسیاری به عنوان ادویه و عرقیجات مصرف می‌شوند و برخی به عنوان افزودنی غذایی کاربرد دارند.


    چگونه دانه‌ها را مصرف کنیم؟
    دانه‌ها را می‌توان به صورت خام مصرف کرد. اگر دانه‌ها تحت حرارت قرار گیرند تولید مواد سمی می‌کنند. ویتامین‌ها، مواد معدنی و روغن آن‌ها تغییر شکل می‌دهد. اگر این دانه‌ها را سرخ کنیم آن‌ها از شکل مواد غذایی زنده به مواد مرده تبدیل می‌شوند. پس سعی کنید دانه‌ها را به صورت خام و غیر بوداده استفاده کنید و از دانه‌هایی که با پوششی از نمک یا شکر پوشانده شده‌اند اجتناب کنید.

    c41e37e278a3f4c3c73086c855817a13.jpg


    دانه‌های انار
    واحد جانشینی: نصف یک فنجان
    انار سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها است. بنابراین می‌تواند بدن شما را در برابر رادیکال‌های آزادی که باعث پیری زودرس می‌شوند محافظت کند. به بیانی ساده‌تر مصرف آب انار باعث پمپ کردن اکسیژن به خون شما می‌شود. آنتی‌اکسیدان‌ها با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند و از لخته شدن خون پیشگیری می‌کنند. انار سرشار از پلی فنل ها می‌باشد. پلی فنل یکی از انواع آنتی‌اکسیدان‌هاست که ریسک ابتلا به سرطان و بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد. آب انار دارای مقادیر فراوانی تانن، آنتوسیانین‌ها، اسید الاژیک و ... می‌باشد و مقادیر آنتی‌اکسیدان آن بسیار بیشتر از آب انگور قرمز و چای سبز است. دانه‌های انار سرشار از ویتامین C و پتاسیم می‌باشد. همچنین کالری کمی دارد (80 کالری در هر واحد جانشینی) و منبع مناسبی از فیبر است.

    هسته انگور از بیماری‌های قلبی مانند فشارخون و کلسترول بالا از طریق محدود کردن اکسیداسیون لیپیدها پیشگیری می‌کند
    آنتی‌اکسیدان‌های موجود در دانه‌های انار باعث جلوگیری از اکسید شدن کلسترول بد (LDL) می‌شوند. دانشمندان ثابت کرده‌اند موش‌هایی که آب انارمصرف می‌کردند کاهش فرآیند گرفتگی عروق در آن‌ها تا 30 درصد مشاهده شده است.



    26d092be7e4911a1d8d095bdde7fd0b4.jpg


    دانه کنجد

    واحد جانشینی: یک‌چهارم فنجان
    کنجد یکی از قدیمی‌ترین دانه‌هایی است که برای بشر شناخته شده است. این دانه‌ها به علت تولید روغن ارزش فراوانی دارند. دانه‌های کنجد منبع بسیار مناسبی از منگنز، منیزیم، مس، کلسیم، آهن، فسفر، ویتامین B، روی، فیبر و ... است. علاوه بر این مواد مغذی، کنجد دارای دو ترکیب منحصر به فرد به نام سسامین و سسامولین است. هر دوی این مواد جز گروهی از فیبرهای مفید به نام لیگنان هستند. لیگنان ها دارای اثرات کاهنده کلسترول خون و کاهنده فشارخون در انسان می‌باشند. همچنین باعث افزایش ویتامین E در حیوانات می‌شوند. سسامین باعث محافظت کبد در برابر آسیب‌های اکسیداتیو می‌شود.



    3400a71081be301d6e9f2828b32038ec.jpg


    تخمه آفتابگردان

    واحد جانشینی: یک‌چهارم فنجان
    تخمه آفتابگردان منبع مناسبی از ویتامین E است. ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی است که در بدن گردش می‌کند و رادیکال‌های آزاد مخرب را از بین می‌برد. این رادیکال‌های آزاد باعث آسیب به بافت‌ها و مولکول‌های داری چربی مانند غشا، سلول‌های مغزی و کلسترول می‌شوند. دانه‌های آفتابگردان دارای مقادیر فراوانی فیتواسترول می‌باشند. فیتواسترول‌ها ترکیباتی هستند که در گیاهان یافت می‌شوند و بسیار مشابه کلسترول هستند و اگر به میزان کافی در رژیم غذایی وجود داشته باشند. باعث کاهش سطح کلسترول خون، افزایش پاسخ ایمنی و کاهش ریسک برخی سرطان‌ها می‌شوند. دانه آفتابگردان منبع مناسبی از منیزیم است. مطالعات متعدد نشان می‌دهد که منیزیم باعث کاهش آسم، کاهش فشارخون، جلوگیری از سردردهای میگرنی، کاهش سکته‌ها و حملات قلبی می‌شود.



    75a4ab3716c9bced62064bf8daf22a18.jpg


    دانه‌های زیره
    واحد جانشینی: 1 قاشق غذاخوری
    زیره یکی از گیاهان دارویی قدیمی است. زیره برای اختلالات هضمی کاربرد دارد و خاصیت ضدعفونی‌کننده دارد. این دانه‌ها سرشار از آهن هستند و قدرت کبد را افزایش می‌دهند. زیره برای تسکین علائم سرماخوردگی کاربرد دارد. اگر شما گلودرد داشته باشید می‌توانید از دم‌کرده زیره استفاده کنید. از دیگر اثرات زیره می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: تقویت‌کننده کلیه و کبد، بهبوددهنده سیستم ایمنی، درمان آسم و آرتریت و ...



    fbeb100a7552d57773c7e04270423302.jpg



    هسته انگور
    واحد جانشینی: 1- 2 قاشق غذاخوری
    هسته انگور سرشار از ویتامین E، فلاوونوئیدها، لینولئیک اسید و پلی فنل ها است. هسته انگور از بیماری‌های قلبی مانند فشارخون و کلسترول بالا از طریق محدود کردن اکسیداسیون لیپیدها پیشگیری می‌کند. مواد فنولیک در هسته انگور باعث کاهش ریسک بیماری‌های قلبی می‌شوند.