پختن و تجربه خوراکی های شهرهاي مختلف، در مسافرت بسیار لذت دارد. مثلا وقتي به شيراز می رویم، به جز ديدن مکانهای دیدنی و تماشایی شيراز، خوردن خوراکی های مخصوص آنجا و از همه مهمتر آش سبزي مشهور شيراز هم برايمان شادی و شوق بهوجود ميآورد. آش سبزي بهعنوان صبحانه با نان سنگك داغ و پيازداغ طلايي و خوشرنگ را حتما امتحان كنيد. بله تعجب نكنيد، اين آش معمولا براي صبحانه ميل ميشود. اگر شما هم از اين شهر فاصله دارید و هوس اين آش خوشرنگ و بو را داريد، همين حالا دست بهكار شويد و عطر و بوي شهر شاعران را به خانهتان بياوريد: مواد لازم برای4 نفر: گوشت گوسفند: 300 گرم حبوبات (عدس و نخود و لوبيا چيتي): 200 گرم پياز: دو عدد متوسط برنج نيمدانه: دو پيمانه پلوپز سبزي تره: 150 گرم سبزي ترخون: 100 گرم آب: دو ليتر نمك و فلفل و زردچوبه: به ميزان لازم طرز تهیه: 1. يك پيشنهاد براي آن دسته از عزيزاني كه با هضم حبوبات مشكل دارند، اين است كه «حبوبات را به مدت يك شبانهروز در آب بخيسانند و در اين فاصله سهبار آب حبوبات را عوض كنند، با اين كار بيشتر نفخ حبوبات گرفته ميشود.» 2. لوبيا چيتي، عدس و نخود را خيس كنيد، سپس آنها را بپزيد و كنار بگذاريد (يادتان باشد هنگام پخت، به حبوبات نمك اضافه نكنيد چون سفت ميشوند و زمان پختشان افزايش مييابد). 3. برنج را هم با مقداري آب بپزيد تا حسابي باز شود و لعاب پس دهد. 4. گوشت را به همراه پياز، زردچوبه، فلفل و دو ليتر آب بپزيد و كنار بگذاريد. 5. نيمي از حبوبات را به همراه گوشت پخته شده و برنج بكوبيد. حالا مواد كوبيده شده و بقيه حبوبات و سبزيهاي خرد شده را به آب گوشت اضافه كنيد (براي اين آش لازم نيست سبزيها را خيلي ريز خرد كنيد). در ديگ را ببنديد و اجازه دهيد آش جا بيفتد و هر از گاهي هم بزنيد تا ته نگيرد، اگر آب آش كم بود مقداري آب داغ به آن اضافه كنيد. در آخر هم نمك آن را اندازه كنيد و بعد از 10دقيقه از روي حرارت برداريد و در ظرف دلخواه ريخته و با پياز داغ آن را سرو كنيد. آش پر خاصيت – از آنجا كه حبوبات و سبزيجات آش داراي فيبر زيادي هستند، به كاهش يبوست كمك ميكنند. – در صورتي كه فشارخون بالا داريد تا آنجا كه ممكن است شويد آش را بيشتر بريزيد و از ميزان گوشت آن كم كنيد. – اگر اضافهوزن داريد آش را با حداقل روغن تهيه و سرو كنيد و تا آنجا كه ممكن است حبوبات آن را نكوبيد، چون مقدار آن زياد ميشود و حجم بيشتري از آن را در يك وعده ميل خواهيد كرد. – استفاده از گوشت، براي همه گروههاي سني و مخصوصا بچهها، خانمهاي باردار و سالمندان توصيه شده است. تا آنجا كه ممكن است گوشت را به همراه استخوان در آش بريزيد تا علاوه بر پروتئين موردنياز، مقدار زيادي آهن و ويتامين 21B هم وارد بدنتان شود و اين خواص براي كساني كه كمخوني دارند بسيار مفيد است. – ازجمله حبوباتي كه در بعضي آشها استفاده ميشود ماش است. اين حبوبات ضدچربي خون است و اسيد فوليك زيادي دارد. پس در استفاده از آن كوتاهي نكنيد. – در صورتي كه مشكل گوارشي داريد تا آنجا كه ممكن است آش را رقيقتر درست كنيد و به همراه آن از كمي روغن زيتون استفاده كنيد. – در صورت تمايل از نعناع داغ براي سرو آش استفاده كنيد، زيرا نعناع ضدنفخ است و استفاده از آن به همراه آش، براي كساني كه با هضم حبوبات آش مشكل دارند، بسيار مفيد است. ضربالمثلهاي آشي – آش كشك خالته، بخوري پاته، نخوري پاته – آشپز كه دوتا شد آش يا شور میشه يا بينمك – آشي برات بپزم كه روش يه وجب روغن باشه – آش با جاش – آش نخورده و دهن سوخته – هر چقدر پول بدي همون قدر آش ميخوري – كاسه داغتر از آش – تا هست، همين آش و همين كاسه است – آش دهنسوزي نيست – صنار بده آش، به همين خيال باش lمنبع : مجله سیب سبز