نانی که در این بخش آموزش میدهیم یکی از نانهایی است که در قنادی های تبریز وجود دارد و محبوبترین نانها است که بسیار کاربرد دارد این نان بسیار خوشمزه است و دستور آن آسان است همچنین نان نرمی است مواد لازم حجم لیوان مورد استفاده برای پیمانه 250 میلی لیتر می باشد. آرد 4 لیوان تخم مرغ یک عدد برای خمیر و یک زرده برای رومال نان روغن جامد یا مایع یک چهارم لیوان کره 50 گرم شکر یک قاشق غذاخوری خمیر مایه فوری یک قاشق غذاخوری نمک یک قاشق چایخوری پودر زنجبیل دو قاشق غداخوری ماست خامه ای یا پرچرب یک لیوان آب یا شیر ولرم یک چهارم لیوان زعفران دم کرده یک قاشق برای روی نان کنجد برای روی نان طرز تهیه شیر ولرم یا آب ولرم رو داخل یک لیوان میریزیم شکر و مایه خمیر رو اضافه میکنیم و یه هم کوچولو میزنیم تا مخلوط بشه، ده دقیقه کنار میگذارم تا پف کنه، اگه بعد از ده دقیقه پف نکرد نشون میده مایه خمیر خوب نیست. من معمولا از خمیر مایه فوری استفاده می کنم، خمیر مایه فوری نیاز به عمل آوردن نداره و فقط کافیه با بقیه مواد مخلوط بشه، فقط چون من تازه گرفته بودم و از کیفیتش مطمئن نبودم، امتحان کردم تا از مطمئن بشم عمل میاد. ماست ، تخم مرغ، نمک ، پودر زنجبیل، روغن رو بریزید، اگه تابستان بود کره رو بگذارید بیرون از یخچال تا نرم بشه و به مواد اضافه کنید، ولی در هوای سرد کره رو ذوب کنید و کمی بگذرید تا ولرم بشه بعد به مواد اضافه کنید، نکته اینکه مواد نباید سرد باشن، چون اگه موادمون سرد باشه خمیر بسختی ور میاد، پس یکی دو ساعت قبل مواد رو بیرون از یخچال بگذارید. مواد رو هم بزنید تا مخلوط بشن. خمیر مایه که پف کرده را با مواد مخلوط کنید. آرد رو اضافه کنید. با قاشق هم بزنید تا مخلوط بشه. بعد ده دقیقه باید خوب خمیر رو ورز بدیم، نکته اصلی در تهیه نان، ورز دادن خمیر هست اگه خمیر خوب ورز داده نشه خمیر خوب نمیاد. برای ورز دادن خمیر کنارهای خمیر رو بگیرید و به وسط خمیر بیارید، بعد خمیر رو بچرخونید دوباره خمیر رو از کناره ها بیارید وسط ،ده تا پانزده دقیقه خمیر رو حسابی ورز بدید، اگه ورز دادن براتون سخته میتونید خمیر رو صد بار بکوبید،یعنی بلندش کنید و توی صفحه بکوبید. اگر در حین ورز دادن خمیر بدست چسبید سعی کنید با ورز دادن چسبندگی رو بگیرید، اگه خمیر خیلی چسبنده بود روی خمیر کمی آرد بپاشید ولی از آرد زیاد استفاده نکنید ،چون نون سفت میشه. خمیر رو گلوله کنید و داخل کاسه بگذارید، روی کاسه رو با دستمال نمدار بپوشونید. در فصل زمستان روی خمیر رو حتما با پتو بپوشونید و در جای گرم خونه بگذارید تا خمیر ور بیاد، ولی در تابستان و هوای گرم اینکار لازم نیست. یک ساعت استراحت بدید تا خمیر پف کنه. چون من دیدم خمیر خیلی پف نکرده نیم ساعت هم صبر کردم تا خمیر خوب ور بیاد. البته اگه خمیر زیادی بمونه و زیادی پف کنه، بعد از پخت نون طعم و بوی ترش میگیره. خمیر رو کمی ورز بدید تا حبابها خارج بشن. (خیلی کم باید ورز داده بشه، فقط در حد یکه حبابها بترکن) با این مقدار دوازده تا نون زنجبیلی بدست میاد. سینی رو چرب کنید و نونها رو چونه بگیرید و بشکل دایره پهن کنید. با یک کاتر گرد روی نون رو شکل بدید، من از سر فلزی شیشه شربت استفاده کردم. کاتر رو حتما چرب کنید. من شش تا کوچولو و یک دونه رو بزرگ درست کردم. بیست دقیقه دیگه خمیر رو بپوشونید و استراحت بدید، استراحت دوم در پخت نان خیلی مهمه وگرنه نون پف نمیکنه. زعفران و زرده تخم مرغ رو مخلوط کنید. بعد از استراحت دوم روی خمیر بمالید. کنجد بپاشید. من روی نون بزرگ از کنجد سیاه و سفید و نونهای کوچیک از کنجد سفید استفاده کردم. کنجد سیاه با سیاه دانه فرق میکنه،طعمش عین کنجد سفیده فقط پوستش برنگ سیاه هست. در مناطق دیگه نمیدونم ولی در آذربایجان براحتی پیدا میشه. فر رو از بیست دقیقه با حرارت 180 درجه سانتیگراد یا 350 درجه فارنهایت قبل گرم کنید. در فرهای برقی درجه رو همیشه روی بیست درجه کمتر تنظیم کنید، یعنی روی 160 درجه، چون حجم فرهای برقی کوچیکه و حرارتشون هم زیاده. حدود سی دقیقه طول میکشه تا نونها پخته بشن، البته این زمان بستگی به فر شما داره، پس در حین پخت حتما نون رو کنترل کنید، اگه بعد از پخت روی نونها طلایی نشد، گریل رو روشن کنید تا روی نونها طلایی بشه.