این ترشحات و اخلاط که غالبا در پشت حلق جمع می شوند درمان متفاوتی نسبت به دیگر ترشحات گلو دارند! جوانی هستم 25 ساله که مدت دو سال است از بیماری نامعلوم و به ظاهر سادهای رنج میبردم که به اختصار به شرح آن میپردازم. حدود دو سال پیش بود متوجه ترشحات زیاد خلط سینه از ناحیه گلو شدم. ابتدا اهمیت ندادم ولی با طولانی شدن مدت بیماری به دکتر متخصص مراجعه نمودم که به پیشنهاد ایشان از ناحیه سینوسها رادیوگرافی به عمل آوردم که نتیجه آن منفی بود و دکتر تشخیص حساسیت داد و یکسری داروی ضدحساسیت برایم تجویز نمودند اما پس از استفاده از داروهای مذکور نیز گشایش حاصل نشد و همچنان ترشحات ادامه داشت که پس از مدتی مجددا به پزشک داخلی مراجعه کردم که به تشخیص ایشان این بار از ناحیه سینه رادیوگرافی انجام دادم که نتیجه این رادیوگرافی نیز منفی بود که ایکاش مثبت بود لااقل میدانستم که درمان چیست، به هر حال پس از اینکه جواب این یکی نیز منفی درآمد و هیچگونه عفونتی در ناحیه ریهها مشاهده نگردید ناراحتی من چند برابر شده حال واقعا درماندهام که این دیگر چه نوع بیماری است که گریبانگیر ما شده برای مزید اطلاع مشخصات بیماری خود را خدمتتان عرض میکنم: 1- جمع شدن خلط زیاد خاکستری و شیری رنگ به صورت بریده بریده در ناحیه گلو هنگام برخاستن از خواب صبح. 2- احساس حالت تهوع در اکثر اوقات روزانه. 3- احساس وجود یک توده خلط در قسمت تحتانی گلو در بعضی از مواقع که به هیچ وجه قادر به خارج کردن آن از طریق حلق نیستم. 4- ریختن مکرر خلط در گلو که باعث میگردد هر چند دقیقه به چند دقیقه به وسیله آب دهان آن را خارج نمایم. در طب سماجت و مزاحمت ناشی از یک مشکل همواره بر وخامت آن مشکل دلالت ندارد از جمله مشکلات شایع موردی است که این بیمار با درد و رنج و بریده از هر ماوای درمانی بیان نموده است. حساسیت در حیطه گوش، گلو، بینی رینیت آلرژیک و شاید سمجترین شکل آن ترشح پشت حلق میباشد که درصد زیادی از مراجعین روزمره ما را در درمانگاهها و مطبها تشکیل میدهد. این ترشحات ناشی از بدکاری مژکهای تنفسی بینی و سینوسها است از سینوسهای خلفی دائما جریان پیدا میکند و به گلو راه مییابد و در اثر خشکی مخاط گلو دلمه میبندد و در بلع ایجاد ناراحتی میکند و در افراد حساس سبب تهوع میشود. چون ترشحات تخلیه میشوند رد پایی در سینوس نمیگذارند لهذا سینوسها در پرتونگاری پاک است. مقصد این ترشحات به سمت نای و نایژهها است. بنابراین عقیده عام که به معده میرود و ایجاد ناراحتی گوارش میکند عقیده ناصوابی است. من در طول طبابت خود در شهرستانها در مقام مقایسه با تهران این عارضه را در پایتخت بیشتر دیدهام که حکایت از آلودگی هوا و آلرژی و واکنشهای ناشی از آن است در هوای پاکیزه و محیطهای سالم ترشح پشت حلق کمتر است. متاسفانه داروها در کاستن این عارضه یا کمتاثیرند یا اگر موثر باشند دارای تاثیر موقتیاند، به علاوه از داروها نمیتوان به مدت طولانی استفاده کرد. در حالی که عارضه فوق دیرپاست. آنتیهیستامینها هرچند برای رفع حساسیتهای زمینه تجویز شدهاند چون سبب خشکی بیشتر مخاط میگردند چسبندگی ترشحات را تشدید کردهاند، آنتیبیوتیک هرچند میکروبهای ترشحات را از بین میبرد ولی حتی ترشحات عاری از میکروب نیز میتواند به قوت خود تداوم یابد. کشت میکروبی نمونههایی که از گلو به دست میآید فاقد ارزش است زیرا ترشحات از منبع اصلی تا گلو آلودگی اضافی پیدا میکنند شاید شستشوی بینی و گلو با سرم فیزیولوژی نمک روش بدون عارضهای باشد که باید جزیی از عادات و برنامههای زندگی بیمار درآید اگر سرم فیزیولوژی استنشاق شود به طوری که از بینی به گلو راه یابد و از دهان خارج شود شستشوی کاملی خواهد شد. با تهیه آب نمک نه گرم در یک لیتر آب میتوان، همین کار را انجام داد. من به بیماران خود داروهای رقیقکننده خلط مانند برمهگزین و ترکیبات یده و اخیرا بروموسیتئین که به صورت قرص جوشان ACC است توصیه کردهام. این بیماران در کلینیکهای آلرژی به شرط آنکه آلرژن از محیط زندگی بیمار دور شده باشد استفاده قابل توجهی میبرند ولی حساسیتزدایی در شرایط فقدان تحقیقات مواد موجب آلرژی در محیط بیمار نتایج مطلوبی به بار نیاورده است. بیماران باید از مصرف دخانیات و استنشاق گرد و غبار غلیظ بپرهیزند. پارهای از بیماران بریده از روشهای درمانی به اعمال جراحی بینی و سینوسها پناه میبرند باید موکدا خاطرنشان شود که عمل جراحی برای رفع عارضه فوق وجود ندارد و این عملها غالبا سبب تشدید عارضه نیز خواهند شد. ترشح پشت بینی در شهر تهران آیا داشتن ترشحات پشت حلق مثلا در تهران همیشه به نفع سینوریت است؟ لطفا مرز سالم از ناسالم را شرح دهید؟ ترشح پشت حلق اصطلاح درستی نیست اصطلاح درست آن ترشح پشت بینی در برابر واژه انگلیسی Postnasal discharge میباشد خبر از آلرژی یا بدکاری مژکهای تنفسی سینوسهای خلفی و بینی میدهد. آلودگی هوا همیشه به چنین مشکلاتی دامن میزند و به هر تقدیر چون سینوسها این ترشحات را تخلیه میکنند معمولا در پرتونگاری پاک میباشند. ترشح پشت بینی یک نشانه بدکاری سینوسها و بینی است و در قلمرو طبیعی وجود ندارد و برای آن نیز مرزبندی نمیتوان قایل شد.