آشنایی با خواص سماق

شروع موضوع توسط Nazanin ‏3/7/15 در انجمن خواص مواد غذایی

  1. Nazanin

    Nazanin Moderator عضو کادر مدیریت

    ارسال ها:
    16,244
    تشکر شده:
    60
    امتیاز دستاورد:
    38
    96d5cb8b96cec216ef9212f5d322bf5d.jpg







    سماق، به عنوان چاشنی برای بسیاری از غذاها به کار می‌رود و دارای خواص دارویی فراوانی، از جمله رفع درد دندان، تقویت لثه، برطرف نمودن تب،‌ نقرس و رماتیسم است.




    سماق، یکی از اقلام چیدنی بر سر سفره هفت سین است که نماد رنگ (طلوع خورشید) و مزه زندگی است.




    سماق، درختچه‌ای است به ارتفاع 4- 3 متر که شاخه‌های جوان و دمبرگ‌های آن را موهای ریزی پوشانده است. گل‌های آن، حنایی رنگ است و در حدود 10 سانتی‌متر طول دارد و دارای میوه‌های خوشه‌ای شکل به رنگ قرمز و قهوه‌ای است که ابتدا طعم آن گس بوده و پس از رسیدن ترش می‌شوند.




    نام علمی سماق Rhus coriaria است که در قدیم به آن "سماک" نیز می‌گفتند. در حقیقت فارسی آن سماک و عربی آن سماق است.




    میوه‌ی سماق پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همرا با غذاهایی مانند کباب استفاده می‌شود.






    خواص دارویی سماق:


    • برای بیماران دیابتی مفید است، زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در دیابتی‌ها، ترکیب گلوکز با پروتئین‌های حیاتی بدن است که به تغییر ساختار شیمیایی و عملکرد این پروتئین‌ها می‌انجامد و مطالعات نشان می‌دهد که سماق تا 81 درصد از بروز این فرآیند پیشگیری می‌کند.


    • دارای طبیعت سرد و خشک است.


    • برای درد دندان مفید است.


    • تحریک کننده اشتها است.


    • باعث تقویت لثه می‌شود.


    • به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده است.


    • برای دستگاه گوارش خاصیت آنتی‌ بیوتیکی دارد.


    • ادرارآور است.


    • برطرف کننده تب است.


    • برطرف کننده نقرس و رماتیسم است.


    • خون را تصفیه می‌کند و مواد زائد خون مانند اوره را دفع می‌کند.


    • در قدیم، برگ درخت سماق را دم کرده و برای سیاه کردن مو از آن استفاده می‌کردند.


    • چای سماق برای کاهش تعریق به کار می‌رود.


    • غرغره دم کرده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است.






    هشدار


    • خوردن سماق تازه باعث مسمومیت می‌شود. فقط باید خشک آن را مصرف نمود.


    • مصرف بیش از اندازه سماق، مسمومیت‌ زاست.