و جالب است كه مشتريان اصلي آدامس را جوانان تشكيل ميدهند و خانمها بيشتر از آقايان آدامس ميجوند. داستانهاي زيادي در مورد آدامس و اختراع آن وجود دارد. مثلا گفته ميشود كه در سال 1993 باستانشناسان جسد مردي با قدمت 9 هزار سال را كشف كردند كه شواهد مربوط به جسد نشان ميداد او در حال جويدن مداوم نوعي ماده رزيني آغشته به عسل بوده كه در اثر يك حادثه كشته شده است. مطالعات دقيقتر نشان داد كه اين فرد يك نوجوان بوده است. يونانيان باستان علاقه فراواني به جويدن آدامس داشتهاند و سرخپوستان مايا هم مواد رزيني خاصي را ميجويدند. فرمولاسيون مدرن آدامس از دهه 1860 آغاز شد. در آن سالها صمغ ازگيل آمريكايي يا همان صمغ آدامس وارد ايالات متحده شد و تلاشهايي توسط يك دندانپزشك به نام دكتر تامس ادمز ميخواست نوعي لاستيك جديد اختراع كند، اما حاصل كارش به آدامس تبديل شد. آدامس توليد دكتر ادمز كه در مغازه خودش فروخته ميشد با اقبال مشتريان مواجه شد. از اين ماجراها كه بگذريم شايد به اين سوال برسيم كه آدامس مفيد است يا مضر. در خصوص فوايد و مضرات آدامس تحقيقات و مطالب زيادي گفته شده كه مرور آنها ميتواند دوستداران آدامس را به يك ارزيابي برساند. كنترل استرس با آدامس براساس تحقيقات انجام شده در دانشگاه تگزاس، جويدن آدامس در هنگام استرس، احساس بهتري را به شخص ميدهد و توصيه ميشود كه در زمان استرس و فشارهاي روحي از آدامس استفاده كنيد. هنگامي كه عصبي هستيد سعي كنيد آدامس بجويد چرا كه اين كار شما را آماده براي جويدني سخت و شديد ميكند و در نتيجه اين كار ميتواند فك شما را زود خسته كند. جويدن خيلي سخت باعث چاقي و درد و سوزش در ناحيه آرواره ميشود. همچنين ميتواند عارضهاي را با نامTMJ به وجود بياورد. اين حالت باعث درد در ناحيه سر و گردن ميشود و باز و بسته كردن آرواره را با مشكل مواجه ميكند. اگر شما هر كدام از اين علائم را در خود مشاهده كرديد چند روزي را به آرواره خود استراحت بدهيد و از جويدن آدامس پرهيز كنيد، در صورتي كه علائم از بين نرفت حتما با پزشك خود مشورت كنيد. آدامس بعد از جراحي روده شواهد علمي بيشتر تاييد ميكند كه جويدن آدامس در بهبود حال بيماران پس از جراحي روده تاثير مفيد دارد. به گفته پژوهشگران؛ عمل جويدن، اعصاب دستگاه هاضمه را تحريك ميكند. اين يافته كه در نشريه «آرشيو جراحي» منتشر شده پس از بازبيني اطلاعات حاصل 5 آزمايش اخير با حضور 158 بيمار به دست آمده است. پژوهشگران ميگويند؛ آدامس جويدن با تحريك اعصاب دستگاه هاضمه روند بازگشت عملكرد روده به حالت طبيعي و سالم را سرعت ميبخشد. هماكنون متخصصان در آزمايشات ديگري به دنبال پاسخ اين سوال هستند كه دريابند آيا با اين روش زمان مورد نياز براي بستري شدن در بيمارستان جهت بهبودي از عمل جراحي هم كاهش پيدا ميكند؟ در هريك از اين آزمايشات، يك گروه از بيماران آدامس بدون قند را 3 بار در روز پس از انجام جراحي و براي يك دوره 5 تا 45 دقيقه ميجويدند و بعد با گروه ديگري از بيماران مقايسه شدند كه آدامس نجويده بودند. آدامس جويدن اندكي شبيه به خوردن است و باعث آغاز حركات رودهاي ميشود. هرگونه جراحي شكمي ميتواند عملكرد رودهها را كند و آرام كرده و حداقل تا 50 درصد كاهش دهد. اين وضعيت ميتواند مشكلات جدي را در پي داشته باشد. اما با وجود اين مطالعات پژوهشگران معتقدند كه مطالعات بيشتر در اين زمينه بايد صورت گيرد تا مطمئن شوند كه نتايج بدست آمده تصادفي نيستند. پژوهشگران ميگويند؛ اگر آدامس جويدن بتواند چنين تاثيري داشته باشد در مبلغ قابل توجهي كه براي درمان اين بيماران مصرف ميشود، صرفهجويي خواهد شد و هزينه بيمارستان كاهش پيدا ميكند. آدامس راآهسته بجويد به توصيه متخصصان، اگرچه آدامس جويدن در مواقعي كه دچار تنش و استرس هستيد ميتواند در بهبود حال شما و تخفيف تنش موثر باشد، اما بايد مراقب باشيد كه در اين كار افراط و زيادهروي نكنيد. متخصصان متذكر ميشوند كه وقتي شما تحت استرس و فشار رواني هستيد ممكن است با شدت و فشار آدامس بجويد كه اين كار ميتواند آرواره شما را فرسوده كرده و تحليل ببرد. مضرات آدامس بديهاي آدامس هم كم نيست و گاهي خواص خوب جويدن آدامس هم ممكن است درخصوص برخي افراد نتيجه عكس داشته باشد. مثلا استفاده از برخي خمير دندانها و برخي آدامسها بيش از خرابي دندانها، موجب انتقال و حفظ باكتريهايي ميشوند كه عفونت ايجاد شده توسط آن باكتريها در بدن، نهايتاً موجب ايجاد يا تشديد بيماريهاي قلبي ميشود. جويدن برخي آدامسها، موجب افت فشار خون مينيمم و افزايش ضربان قلب در بيماران قلبي شده و احتمال خطر را در آنان افزايش ميدهد. گاهي جويدن آدامسهاي شيرين شده با برخي شيرينكنندهها موجب بروز واكنشهاي حساسيتي در برخي افراد ميشود. ضمناً محققان اعلام كردهاند كه جويدن آدامس در بعضي افراد حساس و مستعد، موجب تحريك دستگاه گوارش ميشود. به علاوه مطالعه ديگر، مؤيد بالا رفتن احتمال خطر سرطان زبان در كساني بود كه آدامسهايي با طعم دارچين، زياد جويده بودند.