نحوه استفاده : در سبزیجات به کار میرود و در گاهی از اوقات به صورت دم کرده هم کاربرد دارد. خواص : ریحان Basil نام علمی Ocimum basilicum گیاه شناسی ریحان گیاهی است علفی یكساله و معطر كه ارتفاع ساقه آن تا 60 سانتیمتر می رسد . برگهای آن بصورت متقابل بیضوی و نوك تیز با كناره های دندانه دار می باشد . گلهای آن معطر و كوچك به رنگهای سفید، قرمز و گاهی بنفش مشاهده می شود . تخم آن سیاه و ریز است . برگ ریحان و سرشاخه های جوان آن بمصرف تغذیه می رسد ریحان در ایران و افغانستان بطور خودرو می روید در اكثر نقاط دنیا كاشته می شود. خواص داروئی: چون ریحان بسیار معطر است بنابراین برای معطر ساختن غذاها از آن استفاده می شود ریحان از لحاظ قدیم ایران كمی گرم و خشك است . 1)دم كرده برگ ریحان اثر ضد تشنج درد مقوی و مدر است . 2)دم كرده برگ ریحان معالج سردردهای میگرن و عصبی است . 3)خوردن ریحان دستگاه هاضمه راتقویت می كند . 4)نوشیدن یك فنجان دم كرده ریحان نفخ و گاز معده را از بین میبرد . 5)برگ ریحان درمان كننده ناراحتی های حاصل از نیش حشرات است كافی است كه محل گزش حشرات را با برگ ریحان ماساژ دهید خارش و درد را برطرف می كند. 6)جویدن برگ ریحان برای زخم های دهان مفید است . 7)جوشانده ریحان تب بر است . 8)دم كرده تخم ریحان مسكن است . 9)اگر تخم ریحان را بكوبید و با صمغ عربی مخلوط كنید داروی خوبی برای درمان اسهال است. 10)تخم ریحان برای رفع دل درد مفید است . 11)برگ ریحان اثر زیاد كننده شیر دارد و مادران شیر ده حتما باید از این گیاه استفاده كنند . 12)دم كرده دانه ریحان برای درمان ورم كلیه و ترشحات زنانه بكار می رود . 13)دم كرده برگ ریحان درمان كننده سرگیجه است . 14)برگ ریحان را همراه غذا بخورید در هضم غذا موثر است . 15)اگر گلدان ریحان را جلوی پنجره بگذارید حشرات و مگس را فراری می دهد و آنها و داخل خانه نخواهند شد .