آش اماج یکی از چندین غذای لذیذ محلی و سنتی استان همدان است. اماج درون این آش را به دو روش میتوانید تهیه کنید که به آنها پرداختهایم. مواد لازم برای 4 تا 6 نفر: اماج یک پیمانه سبزی آش (تره، پیازچه) 500 گرم پیاز داغ 2 قاشق غذاخوری سیر 3 حبه عدس 150 گرم لوبیا چشم بلبلی 150 گرم تخم مرغ 1 عدد نمک، فلفل، زردچوبه به میزان دلخواه طرز تهیه: * لوبیای چشم بلبلی را که از شب قبل خیس کردهاید با یک لیتر آب و کمی نمک روی حرارت قرار دهید تا نیم پز شود. * عدس را اضافه کرده و بعد از آن که کمی نرم شد پیاز داغ را که با زردچوبه تفت دادهاید به همراه سبزی و سیر داغ اضافه نمایید. * بعد از چند جوش 2 پیمانه آب سرد ریخته و اماج را اضافه کنید مرتب هم بزنید تا اماجها به هم نچسبند. * بعد از 10 دقیقه نمک و فلفل آش را اندازه کنید، تخم مرغ را بشکنید و کم کم اضافه نموده و هم بزنید تا پخته شود. * سپس در ظرف کشیده، روی آن را با نعنا داغ تزیین کنید. طرز تهیه اماج: یک پیمانه آرد را با یک قاشق چایخوری نمک مخلوط نمایید و الک کنید. به 2 روش اماج تهیه می شود: روش اول: آرد را کف سینی بریزید و با دست تان که در کاسه ی آب فرو بردهاید روی آرد بپاشید و کف دست را روی آرد حرکت دهید. حالا دستهایتان را به هم بمالید و از خمیری که به دست تان چسبیده دانههای خمیری ریز و نامنظمی درست کنید به همین صورت ادامه دهید تا به اندازه یک لیوان اماج درست شود. سپس اماج ها را کف سینی بریزید و داخل فر با در باز به مدت 20 دقیقه قرار دهید تا خشک شود. روش دوم: این روش ساده بدین صورت است که یک پیمانه آرد را با نمک ترکیب کرده در ظرفی بریزید و آب را کم کم اضافه نمایید تا زمانی که خمیر به دست تان نچسبد. سپس خمیر را با رنده درشت رنده کنید و اماج هایی را که به این روش تهیه میشود با فاصله رنده کنید. سینی را به مدت 20 دقیقه داخل فر قرار دهید و یا در مقابل آفتاب قرار دهید تا نیم خشک شود و در آش بریزید.