باسلام
دوست عزیز شما به احتمال از اعتماد به نفس و عزت نفس کافی برخوردار نیستید. شما خود را از دیگران پایینتر و ناتوانتر میبینید. شما دوست گرانقدر کمرو و خجالتی از قدرت ابراز وجود پایینی برخوردار هستید و به همین دلیل در بیان احساسات و افکار خود با مشکلات جدی روبرو میشوید و بیش از سایرین احساس گناه غیر موجه دارید، یعنی در جایی که نباید احساس گناه کنید ،احساس گناه میکنید. شما در نه گفتن به دیگران شدیدا مشکل دارید.
- و علت مسئله شما
كمرویی و خجالتی بودن یك پدیدة پیچیدة روانی ـ اجتماعی و زیستی است. كمرویی یك صفت یا از جمله ویژگیها و صفات ارثی- رفتاری است كه البته بیشتر متأثر از روابط نادرست بین فردی و سازش نایافتگیهای اجتماعی در مراحل اولیه رشد، در خانه و مدرسه ریشه میگیرد.محیط خانواده و تجارب اولیة كودك به خصوص در سنین دبستانی و سالهای آغازین مدرسه، اصلیترین نقش را در شكلگیری شخصیت كودك دارد، در این دوران الگوهای رفتاری بزرگسالان به ویژه والدین، میزان ارتباط عاطفی آنان با فرزندان، بیشترین تأثیر را در رشد مطلوب اجتماعی و یا پدیدآیی اضطراب و كمرویی میتواند داشته باشد. معمولا افراد کمرو دارای والدین کمرو و فاقد عزت نفس مطلوب هستند. لذا آنها نیز آموخته اند که کمرو باشند.در ضمن کمرویی یک صفت ارثی نیز به حساب می آید و تحقیقات روانشناسان در بعد بیولوژی رفتار ،برای مثال پژوهشهای آیزنک و بعد از او افرادی مثل کاگان و باس و پالمین این موضوع را تایید کرده اند).
-روشهای درمان :
1. تقویت خودپنداری مثبت و خودباوری؛ یعنی سعی كنید نگرش و دید مثبت نسبت به خود داشته باشید. جنبههای مثبت خود را بیشتر در نظر بگیرید. اگر فكر میكنید كه در روابط اجتماعی و صمیمی شدن با دیگران ناتوان هستید، مطمئناً در قبال آن نقاط قوّتی نیز دارید، فهرستی از نقاط قوت خود تهیه نمایید و همیشه به دفعات به آنها توجه كرده و آرامآرام سعی در تقویت آن داشته باشید.
2. واژهها و جملات منفی ؛ نظیر «من فرد ناتوانی هستم»، «نمیتوانم با دیگران رابطه صمیمی برقرار كنم» و... را هرگز بر زبان نیاورید. بعد از این سعی كنید این جملات را تكرار كنید. «من میتوانم فرد موّفقی باشم»، «من میتوانم دوستان خوبی داشته باشم و رابطة صمیمانه با آنها برقرار كنم. این جملات را دایم تكرار كنید، حتی در مواقعی كه در جمع دوستان هستید. این جملات در ذهن خود مرور كنید.
3. همیشه و به خصوص در مواقعی كه در جمع دوستان هستید؛ تبسمی بر لب داشته باشید! لبخند زدن و متبسم بودن باعث آرامش درونی و بهبود روابط اجتماعی شما میشود.
4. سعی كنید در برقراری ارتباط با دیگران ابتكار عمل را به دست بگیرید. هنگامی كه در جمع دوستان هستید، سؤالی بپرسید، نظر خود را راجع به موضوعی ابراز نمایید، احوال آنها را جویا شوید و...
5. كوشش كنید كه بیش از حدّ گرفتار آداب و رسوم و تعارف و تكلّف نباشید و این البته به تمرینهای اولیه نیازمند است. قدم ابتدائی را بردارید. آداب و رسومی كه به روشنی بیمحتوی بوده و دست و پاگیر هستند را كنار بگذارید و آرام آرام به سراغ بقیه این نوع آداب بروید. بسیار راحت و ساده و بیتكلیف با دیگران ارتباط برقرار كنید. از كلمات و جملات ویژه كه از گفتن آنها احساس خجالت میكنید، جداً پرهیز كنید.
6. اگر در برخوردهای مستقیم و رو در رو با دیگران احساس خجالت میكنید و نمیتوانید نظرات خود را به خوبی بیان كنید، با دوستانتان تلفنی صحبت كنید.
7. سعی كنید همیشه ظاهر ساده و آراسته داشته، در سلام كردن به دیگران پیشقدم باشید. با افراد غریبه در مغازه، اتوبوس، كتابخانه، پارك و... صحبت كنید. و شما خود در برقراری ارتباط و شروع صحبت با دیگران، با رعایت ادب و كلمات و رفتار مطلوب اجتماعی پیشگام باشید.
8. با اشخاص مختلف، اعم از كوچك و بزرگسال وقت ملاقات بگذارید، سعی كنید برای هر ملاقات چیزی برای گفتن یا نشان دادن داشته باشید. مثلاً میتوانید برای این كار كتاب و مجلهای جدیدی را بخوانید و اطلاعات خودتان را بیشتر كنید. در امور سیاسی و اقتصادی جامعه، معلومات بیشتری كسب كنید، خاطرات و تجارب جالب خود را مرور كنید و برای بازگویی آنها در جمع دوستانتان آمادگی داشته باشید. در این صورت هم دوستان تازهای پیدا میكنید و هم احساس خجالت و كمرویی شما از بین میرود.
9. همیشه با مقدمهای كوتاه و جالب صحبت خویش را آغاز كنید، و ارتباط چشمیتان را حین سخن گفتن بهطور كاملاً واقعی با دوستان خود، حفظ كنید.
10. به هنگام گوش دادن به سخنان طرف مقابل، سعی كنید همواره شنونده فعالی باشید و با دقت كامل به صحبتهای وی گوش دهید. به هنگام لزوم سؤالاتی مطرح كنید، و درباره دیدگاههای گوینده اظهار نظر كنید و توضیح بیشتری بخواهید.
- در پایان خاطر نشان می کنم که اگر کمرویی توسط خود شما قابل رفع نباشد حتما باید با رواندرمانی و مشاوره روی آن کار شود. زیرا کمرویی ریشه در عوامل دیگر شخصیتی مثل عزت نفس ضعیف دارد.تا عزت نفس یا همان حرمت ذات تغییر نکند در کمرویی شما تغییری ایجاد نخواهد شد.
موید باشید...
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
تلفن : 88277643-4
بزرگراه جلال بعداز پل گیشا روبروی شعبه بانک کشاورزی پلاک 135 واحد 3 طبقه 2 دوشنبه ها