فوت مادر

374 بازدید
سوال شده مرداد 30, 1394 در کودک و نوجوان توسط بی نام
باعرض سلام یکی از بستگان ما به تازگی فوت شده این خانم سی و چهارساله دارای دوفرزند پسر به سن های 4 ،13ساله هستش.
سوالم اینه که طرز برخورد اطرافیان با پسراش به خصوص کوچیکه چطور باید باشه.
پسرش کوچیکش میاد بغل مادربزرگش میگه مامانم کجاس؟یا میره پیش باباش میگه بریم دنبال مامان بریم خونمون.تازه سه روز از مرگ این مادر میگذره.
اطرافیان چکار کنن که تو روحیه این بجه ها زیاد تاثیر بد نگداره.ممنونم
این مادر جوان براثر تصادف به صورت خیلی ناگهان فوت شدن

1 پاسخ

پاسخ داده شده مرداد 31, 1394 توسط qasdi
باعرض سلام و تسلیت خدمت شما
دوست عزیز باید کودک را به اقتضای سن و میزان درک و هوش عمومی او، در جریان قرار داده و اجازه داد تا احساس خود را به هر شکل ممکن ابراز و تخلیه نماید. باید عواطف او را پذیرفت و طبیعی دانست، جلوی ابراز عواطفش را نگیرید، زیرا این عواطف نیز مانند واقعه مرگ مادر، طبیعی هستند و هرچه بیشتر ابراز شوند، بیشتر درک خواهند شد.
به سوال کودک راجع به مرگ می توان این گونه پاسخ داد:

مامان مرده است، یعنی دیگر نفس نمی کشد، نمی تواند راه برود، حرف بزند و پیش ما باشد. اما ما (من) در کنار تو هستیم و از تو مراقبت می کنیم. یا: ما خیلی ناراحتیم که مامان دیگر پیش ما نیست و ما خیلی دلتنگ او می شویم ولی خوب است که بدانی او الان پیش خداوند است. به هرحال، هر کودکی ممکن است واکنشی متفاوت نشان دهد؛ برخی دچار احساس گناه می شوند که : "چون من بچه بدی بودم، مادر مرد". برخی نیز ممکن است بی تفاوت بگویند: "حالا که مامان نیست، می تونم تا هر وقت که بخوام دوچرخه بازی کنم". به کودک کمک کنید خاطرات خوب مادر را به یاد بیاورد. اجازه تعریف از گذشته دادن به کودک خیلی آرامش می دهد.

کودکان به روش های قابل لمس برای سوگواری نیازمند هستند، بنابراین به جای شرکت در مراسم تدفین، کودک زیر 10 سال می تواند در خانه بماند و تصویر مادر را بکشد یا در مراسم دیگر سوگواری شرکت داده شود. همینطور می توان با دادن یک یادگاری از مادر به کودک، برای ایجاد احساس آرامش در او اقدام نمود؛ مثلاً می توان یک گردنبند یا لباسی از مادر را در اتاقش گذاشت. سعی کنید که کودک هر چه زودتر به زندگی همیشگی و روزمره اش برگردد، فعالیت ها و برنامه های همیشگی به کودک کمک می کند که زودتر احساس امنیت و آرامش کند.

در شرایط دشواری که خود شما از یک غم بزرگ در رنج هستید، انتظار رفتار کامل و بدون اشکال از خود نداشته باشید. در این مواقع ممکن است شما جلوی کودک گریه کنید یا جواب سؤالات او را در وهله اول نداشته باشید که اینها همه طبیعی است، بنابراین از دوستان و اقوام کمک بخواهید و به یاد داشته باشید هرچه شما به خودتان بیشتر کمک کنید تا با مسأله سوگ کنار بیایید، به کودکتان نیز بیشتر می توانید یاری برسانیـد.

به هر تقدیر، اقداماتی که برای کمک به کودکان داغدیده انجام می شود  باید بر چهار مرحله سوگواری استوار باشد که عبارتند از :
- پذیرش واقعیت فقدان

- تجربه درد و عذاب سوگواری وگذر از آن

- سازگاری با محیطی که متوفی دیگر درآن حضور ندارد

- یافتن راه هایی برای به یاد داشتن متوفی و صرف انرژی برای دیگر روابط

درمان کودکان داغدیده می تواند به شکل جلسات مشاوره های فردی ، گروههای داغدیده و خانواده درمانی باشد .

بااحترام....

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
تلفن : 88277643-4
بزرگراه جلال بعداز پل گیشا روبروی شعبه بانک کشاورزی پلاک 135 واحد 3 طبقه 2 دوشنبه ها
اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج

...