ورود به سایت   عضویت
ورود به سایت
» » » محرکی برای هوش کودک

محرکی برای هوش کودک

نوزاد خود را بغل کنید به چشم هایش نگاه کرده و ماجرای روزتان را برایش تعریف کنید. این کار ممکن است خنده دار به نظر بیاید ولی به او در تولید صدا و تبدیل آن به کلمات کمک می کند.
هر وقت کودکتان به اینکه چیزهای مختلف چطور کار می کنند علاقه نشان داد، او را تشویق کنید و اگر امکان داشت، اجازه دهید قطعات آن را از هم جدا کند. مثلا یک رادیوی قدیمی که دیگر از آن استفاده نمی کنید، وسیله خوبی است.
 
1- هوش کلامی
توانایی کودک شما در درک کلمات، بیان آنها و ساختن کلمات پیچیده تر می باشد. کودکانی که در این زمینه باهوش هستند، در بازی با کلمات و ادا کردن جملات پیچیده تر (مانند: قوری گل قرمزی) مهارت فراوانی دارند. آنها از شنیدن صدای کلمات لذت می برند و به جای تصاویر، با کلمات فکر می کنند. این کودکان کتاب خوانانی حریص یا نویسندگانی شیرین قلم خواهند شد.
 
پرورش این هوش در بزرگسالی به کودک شما در نوشتن، مطالعه، داستان و شعر گفتن، حل کردن جدول و توانایی سخنرانی در جمع کمک می کند.
شغل های مناسب برای کودکانی که در این زمینه هوش قوی تری دارند در آینده عبارتست از: شاعر، روزنامه نگار، نویسنده، معلم، وکیل، سیاستمدار، مترجم
 
راهکارهای پرورش هوش کلامی: در دوران نوزادی خزانه لغات کودکتان را با صحبت کردن و حرف زدن با او بالا ببرید.نوزاد خود را بغل کنید به چشم هایش نگاه کرده و ماجرای روزتان را برایش تعریف کنید. این کار ممکن است خنده دار به نظر بیاید ولی به او در تولید صدا و تبدیل آن به کلمات کمک می کند.
هنگامی که کودک توانایی نشستن پیدا کرد او را در کنار سفره خانواده گذاشته و در مکالمات خانواده شریک نمایید.
در سنین زیر 2 سال با کودکتان تصاویر کتاب ها را ورق بزنید. و در 7-2 سالگی برای او کتاب بخوانید تا هنگام باسواد شدن او، این کار به داستان خوانی شخصی تبدیل شود.
 
2- هوش ریاضی – منطقی
توانایی مغز در محاسبات ریاضی، شمارش، جمع و تفریق و … کلیه اعمال ساده و پیچیده ریاضی می باشد. کودکان دارای این اولویت هوشی، همواره در مورد دنیای اطرافشان کنجکاوند، سوال های زیادی می پرسند و دوست دارند آزمایش کنند و در درک علت و معلول، الگوهای عددی و بحث منطقی بسیار موفق هستند. پرورش این هوش توانایی فرد را در خرید، حل معما و محاسبات و طرح های ریاضی توانمند می سازد.
رشته های شغلی مورد علاقه آنها در آینده عبارتند از: دانشمند، مهندس، برنامه نویس کامپیوتر، پژوهشگر، حسابدار
کودک شما باید این اجازه را داشته باشد که برای کنجکاوی درباره اینکه داخل سر یک عروسک چیست یا قطعات ماشین و تفنگش چگونه درست شده اند آنها را جدا و دستکاری کند. این را بدانید اگر وسایل کودک شما سالم و دست نخورده داخل ویترین اطاقش باشد نشاندهنده نظم یا هوش او نخواهد بود!
راهکارهای پرورش هوش ریاضی – منطقی: به کودک قبل از ورود به مدرسه، شمردن را بیاموزید. شمارش تعداد عروسک ها و ماشین هایش، شمارش تعداد ظروف آشپزخانه و هر چیزی که کودکتان به آن علاقمند است می تواند مبنایی برای شمارش محسوب گردد.
برای او معما و چیستان طرح کنید. در سنین کوچکتر اسباب بازی های کودک را زیر پتو یا ملحفه قایم کنید طوری که اندازه و شکل کلی آن معلوم باشد و از کودک بخواهید حدس بزند چه چیزی را قایم کرده اید؟
از او بخواهید موقعیت های مختلف را حدس بزند، مانند: اگه گفتی با تلفن دارم با کی صحبت می کنم؟ فکر می کنی کی داره میاد خونمون؟ یا اینکه حدس میزنی داخل کیفم چی برات خریدم؟
از او بخواهید موقعیت های مختلف را تخمین بزند، مانند: فکر می کنی حدودا چندتا پرتقال داخل این کیسه هست؟ به نظرت این ساختمان چندتا پنجره داره؟
 
3- هوش فضایی – سه بعدی
این هوش توانایی درک پدیده های بصری است و کودک شما را به دنیای جالب و شگفت انگیز 3 بعدی هدایت می کند. کودکان دارای این نوع هوش، گرایش دارند که با تصاویر فکر کنند و برای به دست آوردن اطلاعات، نیاز دارند یک تصویر ذهنی واضح ایجاد کنند. آنها از نگاه کردن به نقشه ها، نمودارها، تصاویر، ویدیو و فیلم خوششان می آید. همچنین این افراد در نقاشی، درک تصاویر، ساختن پازل، تعمیر کردن و طراحی وسایل عملی ماهرند.
شغل های مورد علاقه آنها در آینده عبارتند از: مجسمه ساز، هنرمند تجسمی، مخترع، معمار، طراح داخلی، مکانیک.
 
راهکارهای پرورش هوش فضایی: با کودکتان بازی های ذهنی مثل جورچین (پازل) و شطرنج انجام دهید.
هر وقت کودکتان به اینکه چیزهای مختلف چطور کار می کنند علاقه نشان داد، او را تشویق کنید و اگر امکان داشت، اجازه دهید قطعات آن را از هم جدا کند. مثلا یک رادیوی قدیمی که دیگر از آن استفاده نمی کنید، وسیله خوبی است. وقتی قطعات آن را از هم جدا کرد دوباره او را تشویق کنید تا آنها را سر جایش بگذارد.
کودک شما باید این اجازه را داشته باشد که برای کنجکاوی درباره اینکه داخل سر یک عروسک چیست یا قطعات ماشین و تفنگش چگونه درست شده اند آنها را جدا و دستکاری کند. این را بدانید اگر وسایل کودک شما سالم و دست نخورده داخل ویترین اطاقش باشد نشاندهنده نظم یا هوش او نخواهد بود!
اسباب بازی هایی بخرید که هوش فضایی و مهندسی او را تقویت کند.
مثل: آجرهای پلاستیکی، کیت های بازسازی شونده، اسباب بازی هایی که برای کار کردن نیاز به دستکاری دارند و اسباب بازی های چند قطعه ای مثل «لگو».
 تحقیقات نشان می دهد یکی از خلاقانه ترین اسباب بازی های دنیا لگو می باشد، زیرا کودک با کمک قطعات می تواند چیز جدیدی خلق کند.
 
4- هوش جسمی – بدنی
چالاکی و فرزی از جایی سرچشمه می گیرند و آن ذهن کودک شماست. این هوش یعنی توانایی کنترل ماهرانه حرکات بدن و استفاده از اشیا. این کودکان خودشان را از طریق حرکت بیان می کنند. این هوش به کودک شما کمک می کند از موقعیت جسمش در ارتباط با اشیا دیگر آگاه باشد و بتواند فاصله فیزیکی خودش را از اشیاء دیگر حدس بزند. همچنین این کودکان درک خوبی از حس تعادل و هماهنگی دست و چشم در رشته های ورزشی، درست کردن کاردستی و بطور کلی خلق کردن چیزهای تازه دارند. اگر پیش بیاید می توانند به خوبی بافتنی ببافند و عاشق سرهم کردن ماکت های مختلف هستند. آنها در کلاس های ورزش و فعالیت های فیزیکی منتظر دستور حرکت نمی مانند.
شغل های مورد علاقه آنها در آینده عبارتند از: ورزشکار، معلم تربیت بدنی، هنرپیشه، صنعتگر، آتش نشان.
 
راهکارهای پرورش هوش جسمی – بدنی:
مطمئن شوید کودک شما برای حرکت کردن و چهار دست و پا رفتن، به ویژه در پنج سال ابتدای عمرش فرصت های فراوانی در اختیار دارد. شما می توانید خطرات احتمالی را به کمک قفس کودک و حفاظ دار کردن بعضی قسمت های خانه حل کنید.
با کودکتان بازی های جسمانی انجام دهید. وقتی بزرگ تر شد، او را با دست ها یا پاهایش تاب دهید. با او مسابقه دو ترتیب دهید. وقتی کوچک تر است با توپ های نرم و پشمالو و بزرگتر که شد تا انواع توپ های سفت و کوچک هماهنگی عضلانی را در او تقویت کنید.
ورزش کردن را به بخشی از فرهنگ خانواده تان تبدیل کنید زیرا عقل سالم در بدن سالم است و اگر کودک شما عادت به ورزش پیدا کند از نظر هوشی هم فعال تر خواهد بود.
 
 
منبع: کتاب رفتاردرمانی. دکتر جواد قاسم زاده- ماهنامه کودک

توسط : مشاورفا  در تاریخ : 11-05-1394, 02:17   بازدیدها : 691   
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .