چگونه لذت مطالعه را در کودک خود افزايش دهيم؟ميزان علاقه به مطالعه ويادگيري دراولين سالهاي زندگي و حتي قبل از ورود به مدرسه شکل مي گيرد . خواندن قصه وشعر ، کشيدن نقاشي وانجام هر نوع فعاليت هنري ، اجتماعي، ورزش ومهارت هاي فردي در سنين پائين براي کودکان يک نوع آموزش محسوب مي شود . خانواده در برنامه ريزي و ايجاد عللاقه به مطالعه در فرزندان نقش مهمي را ايفا مي کند و شناخت دقيق نسبت به فرزندان و شناسايي نيازهاي اساسي آنها مي توانند کمک موثري بر روند رشد ذهني وتحصيلي آنها داشته باشند.
برخي والدين فكر ميكنند يادگيري مطالعه، از زماني آغاز ميشود که كودك بتواند الفبا را به خاطر بسپارد و كلمات را تلفظ كند. اما واقعيت اين است که اساس مطالعه، خيلي زودتر از اينها شكل ميگيرد. براي مثال عادات مطالعه شما، ميزان اهميتي که به کتاب خواندن براي فرزنذتان مي دهيد و يا حتي زمانهايي را که صرف يادگيري و مطالعه براي خود مي کنيد، به نوعي مطالعه و خواندن در کودکتان را پايهريزي ميكنيد. مهمترين مسئله اين است كه آموزش مطالعه به كودكان، تبديل به كاري مي شود كه به احساس نزديكي بيشتر كودكان به والدين در زندگي مي انجامد. در اين جا براي خانوادهايي كه ميخواهند به كودكانشان كمک كنند تا به مطالعه و كتابخواني علاقه مند شوند، پيشنهادهايي شده است:
برخي از کودکان عادات مطالعه بسيار خوبي را دنبال مي کنند در حالي که برخي ديگر از آنها در مطالعه کردن با مشکل مواجه هستند. آموزش روشهاي صحيح مطالعه به کودکاني که داراي عادات نامناسب و اشتباهي هستند، باعث مي گردد که هم والدين و هم کودکان از مطالعه کردن لذت ببرند. اين مقاله در مورد تعدادي از مهارتها و نکات کليدي صحبت خواهد کرد که والدين با رعايت آن خواهند توانست عادات و مهارتهاي درست مطالعه را به کودکان خود بياموزند:
گام اول
به کودک خود کمک کنيد تا اهميت عادات خوب مطالعه را بياموزد و به او نشان دهيد که به کار بردن مهارتهاي درست مطالعه، نه تنها در حال حاضر براي وي مفيد است بلکه در آينده نيز براي او موثر خواهد بود. به کودکان اهميت مطالعه براي يادگيري را توضيح دهيد و شک نداشته باشيد که معلمان آينده فرزندتان کم کم در طي دوران تحصيل کيفيت مطالعه را به آنها خواهند آموخت اما زماني که فرزندتان در منزل است، اين وظيفه بر عهده شماست که روشهاي مطالعه را به او آموخته و اجراي آن را تحت نظارت خود داشته باشيد.
گام دوم
يک مکان ساکت و خلوت براي مطالعه فرزندتان اختصاص دهيد. تلويزيون را خاموش کنيد. تقريبا بعيد است که تلويزيون مشغول نمايش يک برنامه جذاب کارتوني باشد و فرزند شما بتواند به مطالعه اش ادامه دهد. اگر در خانه اي زندگي مي کنيد که کامپيوتر بخش عمده اي از اوقات فراغت فرزندتان را به خود اختصاص مي دهد، در هنگام انجام تکاليف فرزندتان، کامپيوتر را خاموش کنيد.
شناخت دقيق نسبت به فرزندان و شناسايي نيازهاي اساسي آنها مي توانند کمک موثري بر روند رشد ذهني وتحصيلي آنها داشته باشند
تلويزيون و کامپيوتر از مهم ترين عوامل حواس پرتي در کودکان هستند که نقش مهمي در افت يا حتي شکست تحصيلي کودکان ايفا مي کنند بنابراين يک اتاق خلوت و ساکت را براي مطالعه کودکتان انتخاب کنيد. براي وي توضيح دهيد که يک محيط ساکت به وي کمک مي کند تا بتواند مطالب و محتواي درسي را بهتر در ذهن خود سازمان بندي کنيد اما از طرف ديگر براي اجراي اين موارد خيلي مهم است که قوانين ثابت، مشخص و کاملي را براي زمانهاي مطالعه فرزندتان مشخص کنيد.
گام سوم
زماني که کودکتان در حال مطالعه و درس خواندن است در کنار وي حضور داشته باشيد. حضور شما هم اهميت مطالعه را به فرزندتان نشان مي دهد و همچنين اين در دسترس بودن باعث مي گردد که فرزندتان اگر سوالي داشته باشد به راحتي از شما بپرسد. اين مهم است که والدين به کودک خود نشان دهند که يادگيري فرزندشان براي آنها بسيار مهم و البته جذاب بوده و در آن مشارکت دارند. زماني که کودکتان درک کند که شما در فرآيند يادگيري در کنار او بوده و وي را حميات مي کنيد، او خواهد توانست با پشتکار و جديت بيشتري به مطالعه بپردازد.
گام چهارم
با پرسيدن نکات کليدي و مهم از فرزندتان فرآيند يادگيري را در وي تسهيل کنيد. پرسيدن اين نکات به کودک شما کمک خواهد کرد که در هنگام مطالعه ذهن خود را بيشتر درگير محتوايي کند که مشغول مطالعه آن است. اين سوالات چالشي براي ذهن جوينده کودکتان خواهد بود و وي را تحريک خواهد نمود که تلاش و پيگيري بيشتري جهت پاسخگويي به اين سوالات نمايد. بيشتر کودکان از يادگيري لذت مي برند اما از مطالعه وحشت دارند. بهتر است که اوقات مطالعه را براي وي به زمانهايي سرگرم کننده و فرحبخش تبديل کنيد.
گام پنجم
سعي کنيد با موارد درسي فرزندتان آشنا شويد. همانطور که مي دانيد متون و محتواهاي درسي پايه هاي مختلف درسي، مرتبا در حال تغيير است و حتي والديني که تحصيل کرده هستند به علت اين تغيير و تحولات دايمي، گاه نمي توانند کمک زيادي به فرزندان خود بنمايند لذا با آشنا شدن و يا حتي يادگيري مطالب درسي فرزندتان(به خصوص در دوران ابتدايي) بهتر مي توانيد به او در يادگيري مطالب درسي کمک کنيد. براي مثال تصور کنيد فرزندتان در حال يادگيري روش تقسيم است ولي روشي که در کتابهاي درسي وي ارايه شده با روشي که شما در گذشته آموخته ايد کاملا متفاوت است. بنابراين اگر شما با اين روش آشنايي کامل نداريد براي کمک کردن به فرزندتان بايد سعي کنيد اين روش را بياموزيد و سپس از اين طريق بيشتر و بهتر مي توانيد در يادگيري دروس، فرزندتان را همراهي کنيد.
آموزش مطالعه به كودكان، تبديل به كاري مي شود كه به احساس نزديكي بيشتر كودكان به والدين در زندگي مي انجامد
گام ششم
محدوديتهاي کودکتان را بشناسيد. هر کودکي مانند هر بزرگسالي داراي توانايي هاي يادگيري منحصر به فرد و ويژگي هاي يادگيري مخصوص به خود است. شناخت همين محدوديتها، شاه کليدي است که به فرزند شما کمک خواهد کرد که از مهارتهاي موثر مطالعه استفاده نماييد. براي مثال برخي از بچه ها مي توانند ساعتها مطالعه کنند بدون اينکه خسته شوند در حالي که برخي ديگر نياز دارند که به طور منظم از فاصله هاي استراحتي 15- 20 دقيقه اي بهره بگيرند. اين روش به شما کمک خواهد کرد تا محدوديتهاي يادگيري فرزندتان را بشناسيد و به او در اين زمينه راهنمايي هاي لازم را ارايه دهيد تا قبل از خستگي شديدي يا از دست دادن تمام انرژي خود بتواند در مطالعه و درس خواندن موفق گردد.
|
توسط : مشاورفا در تاریخ : 17-05-1394, 21:03 بازدیدها : 886
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .