روشهاي ترک عادت (3)داشتن اميد به تنهايي ، عادتهاي بد کودکتان را از بين نمي برد. براي از بين بردن عمل غيرارادي عادت ، به يک برنامه مشخص نياز خواهيد داشت. در سلسله مقالات روشهاي ترک عادت ، شش روش را که ما به طور موفقيت آميزي در طي سالها از آنها استفاده کرده ايم، مورد بررسي قرار گرفت . در مقالات قبل به بررسي 3 روش «شکل دهي»،« شناسايي محرک» و «خودآگاهي» پرداختيم . حال بررسي سه مود آخر : «پيشگيري پاسخ» ، «پاسخ جايگزين» و «نظارت».
پيشگيري پاسخ
همان طور که از نامش پيداست «پيشگيري پاسخ» ، کودکان را از انجام عادتشان باز مي دارد. براي مثال مکيدن شبانه ي شست را مي توان با بستن يک چوب به قسمت داخل مفصل آرنج از بين برد. اين کار از نزديک شدن شست به دهان کودکي که خوابش برده جلوگيري مي کند. پيشگيري پاسخ به ترک عادت کمک مي کند زيرا هر باري که جلوي عادت گرفته مي شود، ميل انجام آن ضعيف تر مي شود.
در انجام اين روشهاي پيشگيرانه پافشاري نکنيد، چون عموماً دقيق نبوده و براي استفاده ي موفقيت آميز از آن نياز به همکاري کامل کودکانتان مي باشد.
بنابراين اگر کودکتان عادت دارد پايش را تکان دهد و نمي خواهد موقعي که دارد تکاليفش را انجام مي دهد وزنه به پايش ببندند، اين روش را کنار گذاشته و از ساير روشهايي که در که ديگر مقالات بخش کودک تبيان آمده است استفاده کنيد.
پاسخ جايگزين
پاسخ جايگزين رفتار يا فعاليتي است که کودکان مي توانند براي جايگزين کردن يا کاهش عادتهاي بد هميشگي شان از آن استفاده نمايند.
يک پاسخ جايگزين يا مي تواند جايگزين رفتار عادتي شود و انجام آن را ناراحت کننده سازد يا مي تواند حواس کودک را به چيز ديگري معطوف کند و انجام عادت را به تأخير اندازد. اين مسئله باعث مي شود تا تعداد دفعاتي که اين عادت انجام مي گيرد، تقليل يابد.
پاسخهاي جايگزين علاوه بر اين که به کودکان فعاليت جايگزيني ارائه مي دهند، به آنان حس کنترل بر عادتشان را نيز مي دهند.
براي مثال اگر کودکان موافقت کنند که به جاي مکيدن شستشان، آدامس بجوند، عمل جويدن، مکيدن شست را با مشکل مواجه مي سازد و در عين حال به کودکان فرصت مي دهد بين جويدن يا مکيدن، دست به انتخاب شخصي بزنند که اين به نوبه ي خود عادت هميشگي را کاهش مي دهد و حس کنترل بر خود را تقويت مي نمايد.
از تکنيکهاي آرامش بخش مي توان به عنوان پاسخهاي جايگزين براي کاهش محرکهاي تنش استفاده نمود.
اگر کودکانتان عادتهاي عصبي نظير ناخن جويدن، لکنت زبان، صدا در آوردن از بند انگشت يا ساير عادتهاي بدي که تحت فشار تعداد دفعاتش بيشتر مي شود، دارند؛ تمرينات آرامش بخش را مي توان جهت جايگزين ساختن عادت عصبي انجام داد.
به محض اين که کودکانتان عادت بدشان را با يک عادت آرامش بخش جديد جايگزين سازند، پاسخي براي فشارهاي دايمي مي يابند که به آنان کمک مي کند تا به طريقي سالم تنش هايشان را برطرف سازند.
تمرينات آرامش بخش که از آن بحث مي شود مي تواند جايگزين عادت بد عصبي شود:
زماني که شما و کودکانتان از وضعيتهاي فشارزا که عادت بد را تشديد مي کند، آگاهي يافتيد، مي توانيد کودکانتان را جهت انجام اين تمرينات قبل از اين که به اين وضعيت برسند، ياري نماييد. اين کار مي تواند مانع از تکرار عادت شود. براي مثال زماني که افراد خانواده هر يک سرگرم کار و تکاپو هستند، رفتار عادتي به دفعات بيشتري رخ مي دهد (غالباً در زمان شام موقعي که مادر مشغول پخت و پز است يا مشغول نظافت کردن منزل مي باشد يا تلفن زنگ مي زند) قبل از بروز هرگونه نشانه اي از عادت به کودکانتان متذکر شويد که تمرينات آرامش بخش را شروع نمايند. اين پيش بيني و آمادگي، کودکان را مسئول مي کند و براي آنان روشن مي سازد که قدرت جايگزين ساختن يک فعاليت مثبت را به جاي نوع منفي دارند.
همه ي تکنيکهاي آرامش بخش براي کليه ي افراد مؤثر نيستند. به کودکانتان فرصت دهيد تا هر يک از اين تمرينات را انجام دهند و هر کدام که به نظرشان راحت تر مي رسد، انتخاب نمايند. سپس مطمئن شويد کودکانتان هر روزه اين تمرين را انجام مي دهند . به طوري که هر گاه احساس فشار روحي کنند به آساني و به طور خودکار عادت بد را با کمک اين روش از بين ببرند.
|
توسط : مشاورفا در تاریخ : 22-05-1394, 00:17 بازدیدها : 790
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .