سیگاری با طعم استقلال طلبیاگر نوجوان خود را در حال کشیدن سیگار ببینید چه کار می کنیم ؟ داد وفریاد در چنین مواقعی نتیجه ای ندارد. توسل به نصیحت هم جز ایجاد مقاومت کار دیگری نمی کند.
شما به عنوان پدر و مادر باید درباره اعتیاد ،علل شروع اعتیاد وعلائم مصرف مواد مخدر آگاهی داشته باشید. والدین در پیشگیری از اعتیاد فرزندان خود نقشی اساسی دارند.اعتیاد و گرایش به مواد مخدر، نسل نوجوان و جوان را تهدید می کند.
از سیگار شروع شد
اعتیاد معمولا با سیگار کشیدن شروع می شود، در واقع سیگار مقدمه ای برای گرایش نوجوانان و جوانان به مواد مخدر است. برای کشیدن سیگار علت های مختلفی وجود دارد .
یکی از دلایل شاید این باشد که نوجوانان و جوانان از آنجا که تحت تأثیر الگوهای بزرگسالان قرار دارند ، در صورتی که ببینند معلم، پدر و مادر یا شخصیت هایی که شهرت اجتماعی دارند، سیگار می کشند ، نسبت به کشیدن سیگار تمایل پیدا می کنند. بعضی هم به علت بی اطلاعی و نداشتن آگاهی تصور می کنند که سیگار کشیدن به انسان شخصیت می دهد و قدرت تفکر را تقویت می کند. از طرفی هم برداشته شدن محدودیت های دوران کودکی و وارد شدن به دوره نوجوانی و جوانی که معمولا با استقلال طلبی توأم است نوجوان را بر آن می دارد که بخواهد بر علیه دوره کودکی خود قیام کند و به دیگران خصوصاً بزرگترانش بفهماند که بزرگ شده و دیگر توقع رفتارهای کودکانه را ندارد.
تعارف سیگار از جانب افراد سیگاری به نوجوانان و جوانان و به دوستان صمیمی خود جهت ابراز محبت ،باعث اعتیاد به سیگار می شود.همین طور سیگاری ها در هنگام برخورد با یکدیگر با تعارف سیگار و کبریت صمیمیت خود را نشان می دهند و این ابراز محبت در بین گروه های سیگاری نوجوان و جوان قوی تر است.
مواد مخدر
از زمانی که افراد با مواد مخدر آشنایی پیدا می کنند تا وابستگی کامل به آن و معتاد شدن مراحلی وجود دارد : مرحله اول آشنایی با مواد مخدر از طریق دوستان و آشنایان ، اقوام و حتی خود خانواده هاست. مرحله دوم برای مدتی مواد را به صورت تفریح و تفنن مصرف می کند و در مرحله سوم اعتیاد واقعی مطرح می شود و فرد وابستگی کامل به مواد مخدر پیدا می کند طوری که همه روزه مجبور است مقداری مصرف کند .
برای پیشگیری از اعتیاد بهتر است از ترک سیگار شروع کرد. اگر بتوان با شناخت انگیزه های قوی فرزند خود، به وی احساس مسئولیتی در همان جهت و زمینه بدهیم و این مسئولیت را روز به روز گسترش دهیم.، زودتر به نتیجه خواهیم رسیم
شناسایی افراد معتاد
افراد نوجوان و جوانی که در آغاز اعتیاد قرار دارند اگر به موقع و زود شناسایی شوند می توان آن ها را نجات داد. برای شناسایی افراد معتاد خصوصأ نوجوانان و جوانان راه های متنوعی وجود دارد:
شناسایی از روی اختلالات رفتاری معتاد
- دروغ گویی: چون مصرف مواد مخدر ناپسند است کسانی که مصرف می کنند حاضر نیستند به سوالاتی که از آن ها می شود مانند کجا بودی و ... جواب راست بگویند.
- نداشتن خلق و خوی ثابت: برای مصرف مواد اگر با مانعی روبرو شود ، دچار نوعی ناکامی که حالت پرخاشگری یا تحریک پذیری دارد می شود.
- حساسیت نشان دادن به بحث های ضد اعتیاد: فرد معتاد در این گونه مباحث سعی دارد موضوع بحث را عوض کند یا در بحث هایی که درباره ترک اعتیاد است سعی دارد این ترک را موقتی جلوه دهد.
- عدم تمدید گواهینامه های ضروری: تمدید گواهینامه ها نیاز به آزمایش خون دارد که آن ها اجتناب می کنند.
- شب نشینی های مکرر،حرکات مشکوک و پنهان در منزل و محل کار،گوشه گیری و انزوا،خروج از منزل به طور ناگهانی، داشتن دوستان ناباب، عدم تمایل به مسافرت های دور، ماندن در منزل، مراجعت به مکان های خلاف، شرکت نکردن در مسایل اجتماعی، پول قرض گرفتن و ... نشانگر اعتیاد فرد است. آن ها اغلب چای زیاد مصرف می کنند ، از ادکلن های تند استفاده می کنند.
شناسایی از روی اختلالات بدنی و فیزیولوژیکی
- خارش بدن: معمولا نیم ساعت بعد از مصرف مواد مخدر خارش عمومی بدن فرد را در بر می گیرد که بیشتر در قسمت پاها خصوصاً کشاله ران و بینی وجود دارد.
- کم شدن غذا: معمولا اعتیاد مصرف مواد را کم می کند.
- سستی و بی حال بودن: اعتیاد از میزان فعالیت جوان به میزان قابل توجهی می کاهد طوری که اگر ورزشکار باشد دیگر تمایل به رفتن باشگاه و انجام فعالیت ندارد.
- داشتن حالت عصبی و پف کرده: چون اکثر معتادان صبح ها دیر از خواب بیدار می شوند پس از بیداری نیز حالتی پف کرده و عصبی دارند.
- داشتن بعضی از داروهای خاص: داروهایی که حاوی مواد مخدر هستند را دارند تا در صورت عدم دسترسی به مواد مخدر از آن ها استفاده کنند.
- استفاده از قطره های چشمی: چون معتادان خصوصاً آن هایی که حشیش مصرف می کنند چشمشان قرمز می شود ، از این قطره ها برای برطرف کردن قرمزی چشمشان استفاده می کنند.
- ضعف جنسی، داشتن دردهای مزمن معده، یبوست، آب ریزش از بینی،خون ندادن برای آزمایش، تغییر صدا، مشخص شدن آثار ناشی از تزریق و عرق کردن بدن از جمله آن هاست.
جلوگیری و پیشگیری از اعتیاد
برای پیشگیری از اعتیاد بهتر است از ترک سیگار شروع کرد. اگر با نوجوان خود روبرو شویم و وی را در حال کشیدن سیگار ببینیم چه عکس العملی در ما ایجاد می شود ، البته داد وفریاد در چنین مواقعی نتیجه ای ندارد. توسل به نصیحت هم جز ایجاد مقاومت کار دیگری نمی کند. اما اگر بتوان با شناخت انگیزه های قوی فرزند خود ، به وی احساس مسئولیتی در همان جهت و زمینه بدهیم و این مسئولیت را روز به روز گسترش دهیم.، زودتر به نتیجه خواهیم رسیم.
والدین و مربیان باید به نوجوانان استفاده صحیح از اوقات فراقت را بیاموزند و با برنامه ریزی مناسب آن را به طور مناسب پر کنند.همین طور با دادن آموزش به جوانان در مورد زندگی مستقل همراه با راهنمایی برای پیدا کردن شغل، انتخاب زوج و تشکیل دادن خانواده با هدف مسئولیت پذیری بیشتر، آن ها را مصون کنند.
و در آخر این که مهمترین عامل پیشگیری از اعتیاد، شما والدین هستید. باید نوجوانان را ازخطرات و عوارض مواد مخدر آگاه کنید و اگر با مشکل اساسی رو برو شدند با آن ها بدرفتاری نکنید ، فقط سعی در حل مشکل کنید تا اعتمادشان از شما سلب نشود.
|
توسط : مشاورفا در تاریخ : 23-05-1394, 12:29 بازدیدها : 954
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .