طرد شدن از سوی همسالاننوجوانان به وجود همسالان خود اهمیت بیشتری می دهند. زمانیکه نوجوان از سوی همسالان خود بدلایلی طرد می شوند به روحیه آنها صدمه می زند. مهارتهای اجتماعی می تواند کمک کننده باشد.
در دوران نوجوانی نقش همسالان، پررنگ تر می شود. بنابراین ارتباط و دوستی با همسالان قسمتی از رشد شخصیت و هویت یک نوجوان محسوب می شود. توجه و تایید همسالان برای نوجوان از اهمیت بسزایی برخوردار است. زمانیکه نوجوانی نمی تواند روابط موفقیت آمیزی با همسالان خود برقرار کند، علاوه براینکه منبع مهمی از خشنودی خود را از دست می دهد فرصت های لازم برای اکتساب مهارتهای ذهنی، جسمی و اجتماعی را نیز از دست می دهد.
وجود همسالان از چند جهت برای نوجوانان دارای اهمیت است:
1- گروه همسالان زمینه برای نوجوان فراهم می آورد تا مهارتهایی که مبنای دوستی و روابط عمیق بزرگسالی است را فرا بگیرند.
2- گروه همسالان مرجع موقتی برای شکل گیری هویت نوجوان است. یعنی از طریق همانند سازی با همسالان فرایند خودشناسی آغاز می کند اینکه چه کسی هستند و چه تفاوتی با والدین دارند
3- گروه همسالان به استقلال و فردیت نوجوان کمک می کند و با فراهم کردن محیط امن زمینه ساز عدم وابستگی برای او را فراهم می کند.
البته همرنگی و پذیرش از سوی همسالان در اوایل نوجوانی در اوج خود است و پس از 14 سالگی به تدریج کمتر می شود.
دلایلی که نوجوان از سوی همسالان خود طرد می شوند، عبارت است از: رفتارهای اجتماعی نامناسب و ابراز وجود پرخاشگرانه یا بی کفایتی اجتماعی، عدم جذابیت جسمانی، عقب بودن در تحصیل از دیگران همسالان.
نوجوانی که در زمینه های زیرمشکلاتی با همسالان خود دارد می تواند با کسب مهارتهای لازم مشکلات خود را برطرف کند با همسالان خود ارتباط بهتری برقرار کنند:
برطرف کردن بی کفایتی اجتماعی: بی کفایتی اجتماعی شامل دو قسمت می شود: اضطراب اجتماعی، ضعف در مهارتهای اجتماعی. اضطراب اجتماعی داشتن اضطراب در موقعیتهای مختلف اجتماعی و در نتیجه نشان دادن رفتارهای اجتنابی و دوری گزیدن از موقعیت های مختلف است.
ضعف در مهارتهای اجتماعی : این افراد در طول زندگی خود روابط ضعیف با همسالان را نشان می دهند. به طور کلی این افراد بازخورد های دیگران را منفی تر ارزیابی می کنند و حتی واکنشهای منفی دیگران را بیشتر به خاطر می آورند، سطح مهارتهای بین فردی خود کم برآورد می کنند و در موقعیتهای مختلف افکار منفی بیشتری را به ذهن می آورند.
در این مورد بهتر است نوجوان ترغیب شود تا در تعاملات خود مواردی که مشکل آفرین هستند را شناسایی کند تا بتواند ارتباط موثرتری با دیگران داشته باشد از جمله این مشکلات عبارت است از: تمایل به کم حرفی و سکوت در تعاملات اجتماعی، تمایل به گذراندن وقت بیشتر در تنهایی و انجام امور به صورت انفرادی را نشان می دهند.
دلایلی که نوجوان از سوی همسالان خود طرد می شوند، عبارت است از: رفتارهای اجتماعی نامناسب و ابراز وجود پرخاشگرانه یا بی کفایتی اجتماعی، عدم جذابیت جسمانی، عقب بودن در تحصیل از دیگران همسالان
بدست آوردن بینش در زمینه نقایص نوجوان و مهارتهای اجتماعی لازم موجب برطرف کردن ضعف های نوجوان در روابط اجتماعی می شود و می تواند به نوجوان کمک کند تا با همسالان خود ارتباط موفق تری داشته باشد. بعنوان مثال نوجوانی که ساعت های طولانی را در انزوا به سر می برد می توان کمک کرد تا همسالانی را بیابد که با آنها علایق مشابهی دارند.
یا اینکه وقتی همسالان در حال صحبت هستند بجای سکوت در مقابل آنان به دیگران بازخوردهای منظمی نشان دهند. گوینده معمولا نیاز دارد این نکته را دریابد که آیا شنونده منظور او را فهمیده است یانه، گفته های او را قبول دارد یا نه .. افراد این اطلاعات را از طریق مشاهده چهره مخاطب و یا از طریق اظهاراتی نظیر متوجه ام، چه خوب بدست می آورند.
در نهایت در طرد همسالان لازم است که ما مشکلات موجب چنین مسئله شده است را شناسایی کنیم و در جهت رفع آن اقدام کنیم.
|
توسط : مشاورفا در تاریخ : 23-05-1394, 19:55 بازدیدها : 1282
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .