ورود به سایت   عضویت
ورود به سایت
» » » نشانه های اعتیاد در نوجوانان

نشانه های اعتیاد در نوجوانان

گاه والدین علائم مصرف مواد و اعتیاد را نمی دانند. این موضوع می تواند باعث برچسب زدن بی مورد و گمانه زنی های نابجا و حتی برخوردهای ناجور شود. برعکس امکان دارد مدتهاست فرزند ما معتاد بوده، ولی از علائم آن آگاهی نداریم. لذا بهتر است به منظور پیشگیری از عواقب احتمالی بعضی از علائم آن را بشناسیم.
حتی از شنیدن این کلمه هم پشت انسان می لرزد، چه برسد به این که با آن رو به رو شویم، شاید خیلی ها ترجیح می دهند که فرزندشان یک بیماری داشته باشد تا این که معتاد باشد، اعتیاد به مواد مخدر، بلایی است که واقعا خانه و خانواده را می سوزاند، آنهم نه یک آن، بلکه ذره ذره جان فرد معتاد و همه اعضای خانواده او را می گیرد.
نوجوانی که معتاد است، چه آینده ای پیش رو خواهد داشت؟ دزدی و قتل و اعدام؟ مرگ در کنار خیابان؟ پس امیدها و آرزوهای پدر و مادرش چه می شود؟ دانشگاه؟ شغل خوب؟ ازدواج؟ فرزند؟ و ...
قبل از پرداختن به موضوع راهکارهای برخورد با اعتیاد نوجوانان به یک مقدمه نیاز است تا اهمیت موضوع واضح تر شود. وقتی با خانواده های معتادان در رابطه با پیامدهای اعتیاد صحبت می شود آن ها مسائلی مثل فقر، طلاق، بیکاری، مشکلات روانی، مشکلات خانوادگی و ... را مطرح می نمایند.اما اگر از دید کلان تر به موضوع نگاه شود شاید با مسائل مهم تری نیز مرتبط باشد به عنوان نمونه لشنر، (2001) مصرف مواد را یکی از مشکلات اصلی جهان کنونی می داند که در حال حاضر بیش از سرطان یا ایدز دل مشغولی متخصصان بهداشت جهانی را برانگیخته است. بررسی ها نشان می دهد ،تقریباً نیمی از بزرگسالانی که به علت جرائم وخیم مانند قتل، سرقت مسلحانه یا تهاجم دستگیر می شوند به هنگام دستگیری از مواد استفاده کرده اند، همچنین 40% تا 50% از کسانی که به علت جرایم وخیم در زندان به سر می برند به هنگام ارتکاب جرم تحت تأثیر مصرف الکل یا مواد بوده اند.
نتایج یک نظرسنجی در نمونه ای متشکل از 10 هزار نفر در سراسر امریکا نشان داد که دو سوم از پاسخ دهندگان، علت اصلی جرم را فروش و مصرف مواد می دانند. بررسی ولفگانگ (1958) در باره افرادی که مرتکب قتل شده بودند نیز نشان داد که 55% از مجرمان و 53% از قربانیان، مشروبات الکلی یا مخدر مصرف کرده بودند و بسیاری از محققان دیگر هم یافته های مشابهی به دست آوردند.لذا با توجه به رابطه بین مصرف مواد مخدر و وقوع خشونت، جرم و جنایت، به نظر می رسد پرداختن به موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. زیرا چنانچه بتوانیم از وقوع اعتیاد و مصرف بکاهیم شاید بتوان از وقوع بسیاری از معضلات مهم جامعه از جمله جرم و جنایت نیز پیشگیری نمود.معمولاً والدین تصور می کنند که اعتیاد، فرزندانشان را تهدید نمی کند و فقط برای دیگران پیش می آید، اصطلاحا مرگ فقط واسه همسایه است.در صورتی که اعتیاد یک معضل اجتماعی است و والدین باید به محیط دوستان فرزندان خود توجه داشته باشند.
 
راهکارها
در اینجا به ذکر مسائلی که لازم است والدین به آن ها توجه داشته باشند اکتفا می شود:
علائم و نشانه های مصرف مواد را بدانید: گاه والدین علائم مصرف مواد و اعتیاد را نمی دانند. این موضوع می تواند باعث برچسب زدن بی مورد و گمانه زنی های نابجا و حتی برخوردهای ناجور شود. برعکس امکان دارد مدتهاست فرزند ما معتاد بوده، ولی از علائم آن آگاهی نداریم. لذا بهتر است به منظور پیشگیری از عواقب احتمالی بعضی از علائم آن را بشناسیم.
 
الف: علائم مدرسه ای:
- افت تحصیلی
- غیبت های مکرر
- انجام کارهای بزهکارانه در مدرسه
- دیرآمدگی
 
ب: علائم جسمانی
- کاهش وزن و اشتها
- بی توجهی به شکل ظاهری و زیبایی (البته گاه به منظور سرپوش گذاشتن این مورد مشاهده نمی شود)
- سرما خوردگی مکرر و خون دماغ به ویژه در مصرف کوکایین
- بیش فعالی مخصوصا در مصرف اکستازی و کوکایین
- سیاه شدن دور چشم ها
- قرمز شدن چشم، و خشک شدن دهان به ویژه از علائم مصرف حشیش است.
- تغییر در رنگ چهره
 
ج: تغییرات رفتاری
- زیاد شدن بیماری های جسمی
- کاهش ارتباط با اعضای خانواده و دعوا با آنها
- تغییر در خلق و خوی
- پر حرفی یا تمایل به گوشه گیری
- رفتارهای ضد اجتماعی از جمله دزدی و دروغ
- مطالبه مکرر پول از پدر و مادر
- زود رنجی و علائم افسردگی
 
د: علائم فیزیکی
- بسته بودن مکرر درب اتاق
- شلخته شدن
- سوختگی در لباس
- استفاده افراطی از عطر و ادکلن
 
هـ: روابط اجتماعی
- کاهش روابط با فامیل و دوستان قدیمی
- تغییر دادن دوستان
- رابطه با افراد مسن تر
- رابطه با افرادی که سابقه مصرف یا در حال حاضر مصرف کننده هستند
- بی نظمی در ساعات ورود و خروج منزل
امیدواریم که هیچ پدر و مادری شاهد این رفتارها از فرزندش نباشد و این طاعون وحشتناک به زودی از مملکت ما دور شود.
 
 
با نگاهی به کتاب آموزش مهارتهای موثر در تربیت کودکان
نوشته مجید زارعی و مهدی دانشمند

توسط : مشاورفا  در تاریخ : 23-05-1394, 13:10   بازدیدها : 871   
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .