ضعف معنویت و خزان تلخ نوجوانیآسیبهای اجتماعی، از عوامل تهدید کنندهی حیات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هر جامعه هستند که شکلهای مختلفی دارند. در جامعهی امروز، اعتیاد به مواد مخدر از مهمترین آسیبهاست که میبایست به پیشگیری از آن، اقدام نموده و راه کارهای مناسب را به کار گرفت. از جمله عوامل بسیار موثر در این زمینه، تقویت معنویت در نوجوانان و جوانان به عنوان سپری محافظ برای جلوگیری از خزان تلخ آیندهسازان کشور است. امروزه مواد مخدر به راحتی قابل دسترسی است و مدت زمان دسترسی به آن نیز کاهش یافته است. سن مصرف کنندگان، روز به روز کاهش مییابد، بهطوری که در حال حاضر گفته میشود که برخی از نوجوانان از سن 15 سال به بالا درگیر این پدیدهی زیانبار می شوند.
با وجود اینکه پیشگیری از اعتیاد، قبل از درمان، کار پیچیدهای است اما موثرترین و موفقیتآمیزترین روش میباشد که توجه به آن، از آسیبها و زیانهای بعدی، جلوگیری خواهد کرد.
امروزه مواد مخدر به راحتی قابل دسترسی است و مدت زمان دسترسی به آن نیز کاهش یافته است
دوران نوجوانی، دوران بروز و ظهور احساسات است. در موارد بسیاری، احساسهای نوجوانان بر منطقشان غلبه میکند. بهطور طبیعی،نوجوان، کمتجربهاست و برای کنترل احساسها، همچنین بهرهگیری مناسب از آن و هدایت صحیح، به فضاسازی مناسب و هدایتگری مطلوب نیاز دارد.
از آنجایی که مسالهی اعتیاد و گرایش روزافزون مردم به ویژه نوجوانان و جوانان به استفاده از مواد مخدر به عنوان یکی از مهمترین آسیبهای اجتماعی مطرح است و این موضوع، معضلی حساس برای خانوادهها، مسوولان و مردم میباشد، لزوم به کارگیری راهکارهای پیشگیرانه توسط خانوادهها و نهادهای آموزشی مانند آموزش و پرورش، دانشگاهها و رسانهها، بیش از پیش احساس میشود. پیشگیری به عنوان آسانترین و کمخرجترین راه باید مورد توجه مسوولان و برنامهریزان باشد.
یای
به اعتقاد بسیاری از متخصصان، آموزش مهارتهای اجتماعی مانند آموزش حل مساله، تقویت قدرت «نه» گفتن، آموزش پرهیز از دوستی با افرادی که رفتارهای پرخطر دارند،آموزش آسیبهای ناشی از مصرف مواد(حتی برای یک مرتبه)، نقش بسیار مهم و اساسی در پیشگیری از گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد دارد. بیتردید، آموزش این مهارتها با بهرهگیری از مبانی و آموزههای معنوی، بسیار عمیق و ریشهدار بوده و اعتماد به نفس نوجوانان را به درستی ارتقا میبخشد. وقتی قشر تاثیرپذیر و حساس جامعه، با قدرت درک و تشخیص بالا و اعتماد به نفسی که به دلیل آگاهی از مسائل معنوی و اجتماعی ایجاد شده، در معرض آسیب قرار گیرد، به درستی می تواند با آن مقابله کرده و در دام نیفتد، لذا خودشناسی و خودسازی، از جمله دستاوردهای آگاهی دقیق و صحیح از مبانی معنوی است که به واسطهی آموزش صحیح در مدارس ایجاد میشود. نوجوانی که به این مرحله رسیده باشد، برای خود، چنان ارزشی قائل است که هرگز حاضر نمیشود آسیبی به خود وارد کند. به همین دلیل در حفظ خود از خطرهایی که او را تهدید میکنند، کوشا و هوشیار خواهد بود.
خودشناسی و خودسازی از جمله دستاوردهای آگاهی دقیق و صحیح از مبانی معنوی است که به واسطهی آموزش صحیح در مدارس ایجاد میشود
داشتن معنا و هدف در زندگی، احساس تعلق داشتن به منبعی والا، امیدواری به کمک و یاری خداوند در شرایط سخت زندگی، برخورداری از حمایتهای اجتماعی و روحانی، همگی از جمله منابعی هستند که افراد با برخورداری از آنها میتوانند در مواجهه با حوادث سخت و استرسزا که در مواردی برای تحمل آنها به مواد مخدر پناه میبرند، به خوبی مقاومت کرده و آسیب کمتری را متحمل شوند. تقویت باورهای معنوی، تقویت کنترل کنندههای درونی انسان را در پی داشته و نتیجههای آن در برخوردهای انسان با مسائل پیرامون، به خوبی قابل مشاهده است. تحقیقها نشان میدهد افرادی که اعتقاد به خدای متعال داشته و خدا را بر اعمال و رفتار خود شاهد و ناظر میدانند، بسیار کمتر عملی خلاف عقل و قانون انجام میدهند. در این میان، از نقش خانواده نیز نباید غافل شد. خانوادهای که از فضای معنوی برخوردار باشد، نسل آگاهی را تربیت میکنند که در آینده، کمتر در خطر ابتلا به آسیبهای مختلفی که در اجتماع وجود دارد، قرار خواهد گرفت. چنین نسلی، با قدرت تشخیص بالا، یارای مقابله و مقاومت در برابر وسوسهها و تشویقهای منفی و مخرب را داشته و خود را از انحراف و سقوط در ورطهی نابودی، حفظ میکند.
|
توسط : مشاورفا در تاریخ : 25-05-1394, 17:31 بازدیدها : 789
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .