چگونه از سیگار کشیدن نوجوانان خود جلوگیری کنیمهمه روزه در روزنامه ها، مجلات، رادیو، تلویزیون و دیگر وسایل ارتباطات جمعی با تیتراژهای درشت مشکلات مختلف اعتیاد و مصرف سیگار رو به رو هستیم.
آمار منتشر شده از سوی سازمانهای بینالمللی، به خصوص سازمان بهداشت جهانی و سازمان یونسکو حاکی از افزایش فزاینده مصرف سیگار در سطح جهان است. نتیجه چنین فرایندی اضمحلال نوجوانان و جوانان یعنی نیروهای مولد آینده کشور است. این مشکل امروزه آن چنان نمود یافته که هیچ کشوری نمیتواند خود را از آن مصون بداند. لذا یکی از مشکلات عمدهای که نسل نوجوان و جوان کشور را تهدید میکند، تمایل و گرایش آنها به مصرف سیگار است.
معمولاً شروع سیگار کشیدن مربوط به دوره کودکی نیست. بلکه از دوره نوجوانی و جوانی چنین عملی بنا به دلایل خاص صورت میگیرد. شاید یکی از این دلایل این باشد که نوجوانان و جوانان از آنجا که تحت تاثیر الگوهای بزرگسال قرار دارند، در صورتیکه ببینند معلم، پدر یا مادر و یا شخصیتهایی که شهرت اجتماعی دارند، سیگار میکشند، نسبت به کشیدن سیگار تمایل پیدا میکنند.
آمار منتشر شده از سوی سازمانهای بینالمللی، به خصوص سازمان بهداشت جهانی و سازمان یونسکو حاکی از افزایش فزاینده مصرف سیگار در سطح جهان است. نتیجه چنین فرایندی اضمحلال نوجوانان و جوانان یعنی نیروهای مولد آینده کشور است
اگر شما به عنوان والدین نوجوان، سیگار می کشید، واقع بینانه نیست از نوجوانتان انتظار داشته باشید این کار را نکند. در حقیقت نوجوانانی که در خانوادهشان سیگار کشیده میشود، دو برابر بیشتر از دیگران، احتمال دارد سیگاری شوند. پس اگر میخواهید به نوجوانتان لطفی کنید، ابتدا رفتار خودتان را اصلاح کنید تا الگوی منفی برای نوجوان خود نباشید. میزان تاثیر خودتان را بر نوجوان از نظر مصرف سیگار و سایر جنبههای زندگی دست کم نگیرید. شما میتوانید یک نیروی اداره کننده باشید.
چرا نوجوانان سیگار میکشند؟
فرضیههای گوناگونی در باره علتهای مصرف سیگار در نوجوانان وجود دارد که از عوامل ژنتیکی تا ویژگیهای شخصیتی
را در برمیگیرد. براساس این فرضیهها میتوان به نقش چهار ویژگی شخصیتی در نوجوانان سیگاری اشاره کرد:
- فقدان مسئولیتپذیری
نوجوانانی که تعهد لازم را ندارند و در این زمینه آموزش لازم را در خانواده و مدرسه ندیده اند، به طور معمول فاقد کنترل درونی و احساس مسئولیت هستند. آنها خود محور بوده و احساس مسئولیت اندکی در مورد خود و یا محیط اجتماعی خویش دارند. بسیاری از این نوجوانان دمدمی هستند، قبل از اینکه فکر کنند عمل میکنند و در ایفای وظیفه و مسئولیتی که توسط دیگران برای آنها تعیین شده است، دچار مشکل میشوند.
- نداشتن انگیزه
برخی از نوجوانان به هیچ نوع فعالیتی علاقه ندارند. به مدرسه بیعلاقه بوده و گرایش به هیچیک از انواع سرگرمیها ندارند و برای دستیبابی به موفقیت و رسیدن به خواستههایشان نیز اهمیتی قائل نیستند.
- نارضایتی، افسردگی و بیحوصلگی
این روحیات بطور معمول در نوجوانانی دیده میشود که خود را نسبت به دوستان و همکلاسیهایشان، ناموفق و ناتوان میبینند. آنان فاقد اعتماد به نفس بوده و نسبت به اطرافیان، خود کمبین هستند.
- داشتن مشکل در ایجاد ارتباط با دیگران
این نوجوانان اغلب دوستان اندکی دارند و فاقد دوست صمیمی هستند، از این رو به انزواطلبی و گوشهگیری رو میآورند. آنها به شدت تحت تاثیر دوستان اندک خود هستند و به دلیل مواجه نشدن با الگوهای رفتاری متفاوت و متنوع، امکان مقایسه را نداشته و لذا مشکلات رفتاری و اجتماعی موجود در دوستان آنها، باعث انحراف آنها نیز میشود.
چگونه مانع از سیگار کشیدن فرزند خود شویم؟
- اگر در همان روزهای نخستین، مصرف سیگار توسط فرزند نوجوانتان را به سرعت تشخیص دهید مسلماً با بکار بردن
روشهای تربیتی درست میتوانید مانع از ادامه رفتار وی شوید. بنابراین توجه زیادی به تغییرات رفتاری فرزندتان داشته باشید. گاه اضطراب زیاد و یا غلبه افسردگی در نوجوانان، باعث روی آوردن آنها به مصرف سیگار (که زمینه ساز مصرف مواد مخدر است) میشود. اگر تغییرات هیجانی در رفتار فرزندتان مشاهده کردید، مراقب رفتارهای او باشید.
- به روابط فرزند خود با دوستان و آشنایان توجه کنید. نوجوانان از همسالان و دوستان خود بسیار تاثیرپذیرند. اگر دوستان نامناسبی را در اطراف او ملاحظه میکنید، حتماً به این مساله حساس شده و در ازای آن، وی را به یافتن دوستان جدید تشویق کنید. هیچگاه در این زمینه از سخنان کنایهآمیز استفاده نکنید زیرا فرزند شما تصور خواهد کرد که بطور غیر مستقیم او را هدف انتقاد قرار دادهاید.
گاه اضطراب زیاد و یا غلبه افسردگی در نوجوانان، باعث روی آوردن آنها به مصرف سیگار (که زمینه ساز مصرف مواد مخدر است) میشود
- به کاهش علایق فرزند نوجوان خود نسبت به کار و مدرسه و تفریحات، توجه داشته باشید. دلبستگیهای فرزندتان را گسترش دهید. سرگرمیها، تفریجات و فعالیتهای او را افزایش دهید.
- به تغییرات جسمانی فرزند خود مانند زرد شدن غیرطبیعی دندانها و یا بوی بد دهان، حساس باشید. فریب فرزندتان را نخورید. نسبت به آنها سادهاندیش نباشید و بیش از حد به او اعتماد نکنید زیرا نوجوانانی که سیگار (و حتی مواد مخدر) مصرف میکنند والدین خود را فریب میدهند. قوانین، پاداشها و مجازاتهای محکم و قطعی را تعیین کرده و در اجرای آنها ثابت قدم باشید.
- مطالعات علمی نشان داده، نوجوانانی که احساس اضطراب، افسردگی، خشم، کمبود اعتماد به نفس و... میکنند بیشتر به مصرف سیگار و سایر مواد مخدر روی میآورند. لذا نسبت به مشکلات روحی فرزندتان حساس باشید. اگر مشکلات عنوان شده را در نوجوانتان مشاهده کردید حتماً به روانشناس مجرب مراجعه کنید.
|
توسط : مشاورفا در تاریخ : 25-05-1394, 17:33 بازدیدها : 1568
بازدید کننده گرامی ، بنظر می رسد شما عضو سایت نیستید
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .
پیشنهاد می کنیم در سایت ثبت نام کنید و یا وارد سایت شوید .